Foodfanatic THAI – en kogebog af Nadia Mathiasen

foodfanatic 1

Foodfanatic THAI – en kogebog af Nadia Mathiasen
Forlag:Politikens Forlag
Udgivet:14-04-2015

Jeg elsker at spise asiatisk mad og specielt wonton.
Men jeg har aldrig for alvor begivet mig ind i det asiatiske køkkens univers ud over at spise det.

Måske er det fordi jeg tit falder i puristen fælde om, at hvis man skal så skal det være autentisk, og det virker uoverskueligt.
I Tyskland siger man f.eks. “Wenn schon, denn schon”. Altså skal man så SKAL man, altså også gå all in.

Hvorfor nu al den snak? Jo fordi nu har Nadia Mathiasen begået en Thai kogebog som gør det overskueligt at gå i gang.
Den er ikke overkompliceret og ingridienserne er ikks så svære at få fat i.

Nadia har en dansk far og thailandsk mor. Hun driver den populære og flotte blog Foodfanatic.dk.
Hvis man kigger opskrifterne igennem på hende side vil man se at niveauet er højt.
Husk dog i den forbindelse til stadighed at vende tilbage til denne blog :-)

Jeg har afprøvet dele af bogen og købt råvare som jeg ikke plejer at købe, og sammensætninger som får mig til at løfte et bryn (af positiv overraskelse)
Men det som jeg blev mest overrasket over er hvor let det er og hvor flot det ser ud…ja og hvor godt det smager.
Thai er ikke som nogle tror bare STÆRKT, men delikat, enkelt og anderledes.

Hvis man ser opskrifterne rigtigt igennem er der også ret sunde, selvfølgelig er kokosmælk ikke fedtfattig, men der er mange grøntsager og godt med fisk/skaldyr.

Bogen starter med en kort gennemgang af Thaikøkkenet, basislager, råvarer og køkkengrej.

foodfanatic 2

Bogen er delt op i forskellige afsnit som Fisk & Skaldyr, Kød & Fjerkræ etc. Det fungerer fint.
Opskrifterne er overskuelige og der gives hint til alternative ingredienser som f.eks. hvis du ikke lige har stickey rice så kan du (nødtvunget) bruge Jasmin ris.
Opskrifterne er lette at følge og jeg fandt mig selv sætte “post it” på hver anden side, for senere afprøvning.

Jeg har lavet nogle af retterne og er ikke skuffet.

Copyright gør at jeg ikke laver retterne til fjordrejen.dk, men jeg kan da blive “inspireret” og “låne” lidt hist og her fra bogen, og sammensætte en ret som ikke er i bogen.
En ret som måske ikke er helt Thai , men inspireret af bogen.

For hvis man vil lave Thai mad er denne bog en fin måde at komme i gang, jeg er i hvert fald kommet i gang.

Jeg har lavet en ret med Wonton. Nadia wonton ret med svinekød (side 67) og en med rejer (side 57).
Men også en ret med svin og rejer “Galoperende heste” (side 54). Hun skriver : “De kan stort set fyldes med det du har lyst til”…..så… :-)

Så jeg tog svinekøds wonton og blandede rejer i.
Havde ikke tid til at lave en fjerkræsuppe så tog udgangspunkt i en karry suppe og lavede en med grøn karrypasta og kokosmælk.

Se resultatet her.

Er det sådan man skal bruge boget ? Nej ikke i første omgang – man skal krybe før man kan gå.
Så min anbefaling er at købe bogen, bestemme sig for et par retter og lav en Thai-dag om ugen.
Når man så er igennem nogle af retterne og har skudt sig ind på smagen kan man blande lidt fra de forskellige opskrifter og besøge Nadias blog for yderligere.

Til sidst vil jeg også nævne fotografen Sarah Coghill. Hendes fotos er flotte og klæder bogen.

Så kan du lide THAI mad og synes det ser svært og uoverskueligt ud, så er min anbefaling at det kun kan gå for langsomt med at købe bogen.

PS – endelig fik jeg brugt min bambusdamper – den har stået et par år i skabet og var stadig ny.

Print Friendly
This entry was posted in Bog forslag and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.