Grove boller – koldhævet

boller 1

Jeg laver ikke så meget bagværk på siden her, men lidt grovboller er altid godt at have i fryseren og disse er ret nemme.

Disse boller skal hæve på køl til næste dag. Men er egentlig ret lette at lave.

Du kan ændre på meltyper som du vil, blot skal mindst 2/3 del være almindelig god hvedemel ellers kan du få problemer med det ikke hæver nok.

En anden ting som man skal sikre er at dejen ikke er for tør. Denne dej skal være fugtig og let klæbende.

Aurion mel - men brug hvad du nu normalt bruger

Aurion mel – men brug hvad du nu normalt bruger

20-24 boller
15 gram gær
1 liter koldt vand
800 gram god glutenrig hvedemel (her bruger jeg 1/2 ølandshvede og halv stenmalet hvedemel fra Aurion)
100 gram Grahamsmel
150 gram fulkornsmel
50 gram speltflager
20 gram salt 

dej

Udrør gæren i vandet og tilsæt melet.
Dette er lettest at gøre i en røremaskine.
Dejen skal være let klæbende, juster med mel eller vand.

Når dejen er som du vil have den kører den sej med saltet.
Den skal æltes godt og gerne 10 minutter på røremaskine.

Sæt dejen på køl, dæk med rent viskestykke. Den skal stå minimum 10 timer.

dej 2

Dagen efter
Tag dejen ud og lad den stå ved stuetemperatur en time.

Kom mel på bordet og hæld dejen ud.
Skær stykker ud i bolle størrelse, du skal ikke ælde dem og forme dem, bare skær dem ud.
Lad dem så igen efterhæve ½ time.

dej 3

I en ovn kommes et lille fad med vand ind og varmes op med ovnen for at få lidt dampeffekt.

Varm ovnen op til 220 grader og giv bollerne ca. 8-10 minutter (alt efter størrelse)

Hvis du har en pizzabagesten kan du med fordel bruge den til at bage bollerne på.
Husk den skal varme op sammen med ovnen.

boller 2

 

Print Friendly
This entry was posted in Appetizer, Bager ting and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.