Kåldolmer med brunkålssovs – mormormad

En gang imellem er det dejligt at få noget af det man kan huske fra sin barndom.
Jeg kan huske hvidkålsdolmer og den dejlige kålsovs der fulgte.

Her vil jeg lave dolmerne med spidskål.
Jeg vil også lave en brunkål som jeg blander med sovsen og en smule eddike. Det giver en fordansket sur/sød sovs.
Sur/sød sovs til dansk mad – ja så er dolmer nok ikke mere danske, det er en fordanskning af de tyrkiske dolmer af vinblade.

4 personer
500 gram hakket svinekød
1 Finthakket løg
1 æg
1 spsk. rasp
Mælk
salt/peber
1 økologisk citron
1 spidskål
Muskatnød
Røget paprika
Fjerkræfond (eller terning)
Sukker
Smør
Sherry vineddike
Forårsløg

Kåldolmer:
Rør kødet med løg, æg,rasp og mælk. Krydr med lidt muskatnød, 12 tsk. røget paprika, salt og peber.

Damp spidskålen i vand et par minutter.
Køl ned i iskoldt vand.
Tag bladene af og læg dem på et rent viskestykke

Fordel farsen oven på, ca. en stor spiseskefuld på hver.

Pak dolmen. Siderne ind og så rul resten. Bind med madsnor.

Steg dem i en stor gryde i lidt smør. Når alle er stegte på alle sider, hældes fonden over.
Kog i ca. 40 minutter

Brunkål:
I en anden gryde kommes 2 spsk. sukker, når sukkeret er lyst brunt karamel kommes smør i, som når man laver brunkartofler.
Snit resten af kålen helt fint og kom i. Tilsæt et par skefulde vand. Kog/steg til kålen er mør.

Sovs:
Smelt 1 spsk. smør i en gryde uden det tager farve, pisk 1 spsk. mel i
og steg denne melblanding/roux stille og roligt til den bliver lys brun.
Spæd nu med kogevandet fra kolmerne til man får en god konsistens på sovsen.

Kom nu den færdige brunkål i sovsen og smag til med sherry vineddike

Kartoflerne – koges møre og moses med smør og mælk. Smag til med salt og peber

Anret med snittede forårsløg og revet citronskal på toppen

 

Print Friendly
This entry was posted in Hovedretter and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.