Julesyltede rødbeder med stjerneanis og lakridsrod

Jeg har altid syntes de rødbeder jeg køber er for søde.
Men så er det heldigt at det er så let at lave selv.

Jeg vil gøre en undtagelse her med julesyltede rødbeder og gøre dem en smule sødere end jeg normalt ville.
Men det er jo jul så den får også lidt med lakrids i form af stjerneanis og lakridsrod.

Man kan variere dette tema og måske komme nogle strimler appelsinskal i, kardemommekapsler, kanelstang etc.

Men her beskriver jeg min version.

2 store glas rødbeder:
2 kg rødbeder
1 liter lagereddike
500 gram rørsukker (juster gerne mængden 100 gram op eller ned alt efter ønske af sødme)
6 hele nelliker
4 stjerneanis
2 lakridsrod


Vask rødbederne grundigt men skær ikke enderne af

Kog dem til de er møre – ca. 3/4 – 1 time alt efter hvor store de er

Skyl dem under rindende vand til de er kølet en smule af

Smut skrællen af (her er det en fordel at bruge handsker-ellers bliver hænderne røde)

Skær enderne af og skær rødbederne i skiver og læg dem i (atamon eller spiritus)skylede glas

Kog eddiken op med sukker og krydderier, kog til sukker er smeltet.

Hæld den varme lage over rødbederne og fordel krydderier.

Kom låg på og køl ned til stuetemperatur og sæt derefter på køl.
Bedst efter 14 dage

Skyl efter kogning – så er det lettere at få skrællen af

Handsker på når der arbejdes – så undgår man røde hænder

Ekstra – måske nytårs rødbeder:
De største 3 rødbeder tager jeg fra efter de er kogt.
Jeg bruger et parisiennejern (melonudstikker) og laver små kugler.
De kommes i et lille glas og jeg drysser sennepsfrø på. Jeg bruger brune sennepsfrø fra Mill & Mortar
Dæk med ovenstående lage og sæt på køl.
De smager lidt anderledes pga. sennepsfrø og ser meget dekorative ud.
Hvis man vil pifte dem lidt op kan man også komme en smule chili i, eller et par skiver peberrod.

Rødbeder er ikke bare rødbeder.

 

Print Friendly
This entry was posted in Sylte ting and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.