Friskkogte fjordrejer med hvide asparges og nye kartofler

Foråret meldte sig med friske fjordrejer samtidig med der kom hvide asparges og nye kartofler.
Det var jo et sandt festfyrværkeri – selvom det er ret dyrt lige når de første ting dukker op.
Men jeg ville lave en ret med disse tre fantastiske ting sammen.

4 personer
½ kg friske fjordrejer(mindst) – giver ca. 200 gram pillede
4 store hvide asparges
½ kg nye kartofler
smør
Tørret ramsløg blade (kan udelades)
Dild
Dild olie (en dusk dild og neutral olie)
1 citron

Rejerne:
Kogning af fjordrejer:
Der er flere måder at gøre det på, men vigtigst er det at de ikke koger for længe.
Metode 1. Bring 2-3 liter vand til kogepunktet og tilsæt sukker og salt.
Kom de levende rejer i og kog i 1 ½ minut.
Kom dem straks i koldt vand og når de er afkølet hældes vandet fra.
metode 2. Bring 2-3 liter vand til kogepunktet og tilsæt sukker og salt.
Kom rejerne i og læg låg på, sluk for blusset og lad dem stå i 5 minutter.
Kom dem i køleskab eller isvand.

Vigtigt er to ting. Der skal være meget vand til kogning, det er fordi at rejerne køler kogevandet af når de kommer i.
Ved meget vand kan man næsten holde vandet i kog mens rejerne kommes i.
Den anden ting er afkøling, vigtigt her er at man ikke lader rejerne ligge for længe i det kolde isvand, noget af smagen trækker ud i vandet hvis de ligger længe.

Pille rejer :
Jeg tager en reje med venstre hånd og holder i hovedet, så trækker jeg med højre hånd halen af.
Derefter tager jeg fat ved benene og trækker rygskjold rundt om rejen og til sidst trækker jeg rejen af hovedet.
Det lyder besværligt men tager et split sekund når man først er i gang.

Asparges:
Med en tyndskræller/kartoffelskræller skrælles aspargesen fra hovedet og ned.
Den sidste træge del knækkes af – den knækker naturligt hvor den skal.
Blancher den i vand så den stadig har masser af bid.
Flæk dem og svits dem på en meget varm grill pande.
Jeg drysser dem med knust ramsløgsblade – men det kan udelades.

Kartoflerne :
Kog dem i meget saltet vand så de stadig har masser af bid.
Knus dem let med en gaffel eller piskeris.
Bland 50 gram smør i og smag til med salt og peber.
Det skal være knuste kartofler ikke kartoffel mos.

Dildolie:
Blend blancheret dild med 60 grader varm olie i 5 minutter.
Sigt olien i et klæde/ostelærred/kaffefilter.

Anret:
Kom en klat knust kartoffel på en tallerken.
Kom 2 halve asparges oven på.
Bland rejerne med lidt citronsaft, salt og peber og kom oven på.
Pynt med dild og dild olie.

Print Friendly
This entry was posted in Forretter, Hovedretter and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.