Mini brioche

 

Advarsel, brioche er vanedannende.

Franskmænd spiser dem til morgenkaffen, til middag, midt på dagen og til aftensmaden.
De smager forrygende ….men……der er altså meget smør i.
Melet er kun med for at holde smørret sammen.
Men spis disse små mini briocher så er skaden ikke så stor.
Denne portion giver 20 stk eller et helt brød på størrelse med et lille franskbrød.

De bør spises lune lige efter de er bagte, men kan med held også fryses uden at blive tørre pga. den store smørmængde.
Man kan også fryse selve dejen inden de bliver bagt.

De kan bruges som kuvertbrød til en forret, er klassisk tilbehør til foie gras, kunne bruges med laks etc.

20 mini brioche:
270-300 gram mel
20 gram gær
2 spsk lunken vand
2 spsk lunken mælk
Et drys salt
2 æg
En pakke smør (250 gram), stuetemperatur
2 æg til pensling (1 æg + 1 blomme)

Brioche laves lettest på maskine, men hvis du laver den i hånden skal den æltes rigtig godt igennem.

I en røreskål kommes lunken vand og gær.
Lun mælken og kom den i gærblandingen sammen med sukker, salt og 2 æg.
Rør det sammen og rør mel i til du får en sammenhængende smidig dej.Det tager ca 7 minutter på maskine.

Tilsæt smørret mens maskinen stadig rører i dejen. Det er meget smør og det skal røres i lidt af gangen.
Rør videre i nogle minutter til dejen er fin glat.
Samle dejen i en kugle og lad den hæve i en tildækket skål ved stuetemperatur i 3 timer.
Den skulle gerne hæve til det dobbelte.

Rul en pølse af dejen og skær 20 stykker af den.
Man kan nu bare lave nogle små boller og bage på bagepapir.
Men den klassiske måde er at lave den med en “krop” og et “hoved”
Letteste måde er først at trille en bolle, derfeter trykke med en finger 1/3 inde på bollen mens man ruller.
Så skulle du gerne have en to delt bolle der stadig hænger sammen, 2/3 og 1/3
Lav nu et hul i den store del og prop hovedet gennem hullet fra neden.
Du skulle nu have en bolle med en lille bolle oven på.

Lad dem efterhæve 1-2 timer.
Pensle med æg (et helt æg + 1 blomme).
Hvis du bruger forme skal du passe på med at pensle mellem bolle og form da den så godt kan hænge i formen.
Husk også at smørre forme før du kommer dejen i.

Bag dem ved 190 grader i ca. 15-20 minutter til de er gyldne.
Hvis du laver dem som et stort brød skal de have ca. 30-35 minutter
Tag dem straks ud af formen og køl dem på en rist.

Print Friendly
This entry was posted in Bager ting and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Mini brioche

  1. Gastromad says:

    Rigtig god ide med størrelsen, passer til en brunch uden det bliver for meget.
    /Søren