Hjemmerøget laks med en let purløg emulsion på et tyndt malt knækbrød

 

Det er en kanon let forret.
Hvis du vil kan du springe røgningen over og købe en færdigrøget laks.
Purløg emulsionen eller purløgcremen om du vil, er en meget let udgave af en mayonaise.
Jeg har lavet knækbrød men du kan også købe et godt knækbrød hos bageren.

4 personer
Et stykke fersk laks – størrelsen komme lidt an på hvor stor en forret du vil lave
en tsk salt
en tsk sukker
Knækbrød – se opskriften her hvis du vil bage disse malt knækbrød
Purløg emulsion:
1 past.æggehvide
1 dl neutral smagende olie f.eks. vindruekerne
1 dusk purløg
1 tsk æble eddike
1/2 tsk sennep
salt/peber

En pose med røg

Hvis du selv røger din laks kan du starte med at komme salt og sukker på og komme
køkkenfilm over og lad den trækkke 24 timer på køl.

Skyl laksen kort under rindende koldt vand og dup den tør med køkkenrulle.

Skær den i tynde skiver. Jeg gør det før røgningen så der er en større overflade til at modtage røg.

Jeg bruger en røgpistol.Jeg kommer laksen i en plastpose og giver den engang røg.
Efter 5 minutter får den lidt mere røg og igen en 3. gang.

Du kan røge laksen i en gryde – læg smuld på et stykke staniol og sæt gryden på blus indtil det begynder at ryge.
Kom så en masse løst foldet staniol oven på og så laksen oven på. Tag gryden af blusset og kom låg på.
Det hjælper hvis du lægger et viskestykke om låget. Lad den stå ca. 10 minutter

Purløg emulsion/Purløg creme:
Kom alle ingredienserne (undtagen æggehviderne) i en blender og blend til du får en grøn olie.
Pisk æggehviderne stive.
Kom derefter den grønne olie i æggehviderne under konstant piskning.
LIDT af gangen, først forsigtigt derefter kan du godt sætte farten op.
Nøjagtig som man laver en mayonaise.
Denne creme er dog meget mere luftig end en tung mayo.

Anret
Kom laksen på knækbrødet.
Kom purløg cremen i en sprøjtepose og sæt nogle klatter.
husk salt og peber over laksen

Det er en meget let forret, specielt hvis du køber røget laks og færdiglavet knækbrød.
Den meget lette purløg emulsion der det der løfter retten. Det smager fantastisk.

Print Friendly
This entry was posted in Forretter and tagged , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Hjemmerøget laks med en let purløg emulsion på et tyndt malt knækbrød

  1. Pingback: Kokketraef.dk - Kokketræf / Mad / Vin / Nysgerrighed

  2. Erland says:

    Tak. Ja turen til Ho kro var ikke forgæves – og denne blev en smule bedre end vort første forsøg :-)
    Det er blevet en favorit her i huset – ikke kun med purløg men også med f.eks. estragon, persille, dild og endda også karse. den er ikke så tung som en mayo og man mærker næsten ikke at man sidder og spiser en deciliter olie

    /Erland

  3. GASTROmad says:

    Lækkert og en god måde, at ryge laksen på. Hurtig og nemt.
    Jeg kender den purløgsemulsion ;-), som ser ud til at have den rigtige masse.
    /Søren