Blinis med stenbiderrogn – boghvede or not

Boghvede blinis….eller hvede blinis

Den rigtige blinis opskrift. Ved ikke hvad der er den helt originale. Nogle laver den med øl andre uden, nogle med gær andre med bagepulver etc.

Jeg har altid lavet en meget let hjemmestrikket opskrift.

1 æg, 1 dl mælk, 1 tsk bagepulver og hvede mel til dejen er tyktflydende. Piskes godt og så i køleskab 1 times tid. De bliver højere/tykkere hvis dejen er kold når man steger dem.

Hvis den skal bruges som almindelig pandekage til børnene ville jeg også komme lidt sukker i og udelade bagepulver.

Hvis den skal bruges til brunch kan man lade bagepulveret blive. Og hvis man er helt i overskud kan man blande lidt blåbær i :-)

Men nu vil jeg prøve med boghvedemel det er nok tættere på den originale opskrift.

Boghvedemel. Mange tror boghvede er en kornsort men den er faktisk mere en slags nød. Men den måde den bliver forarbejdet på er ligesom korn. Boghvede har en lidt skarp smag. I blinis er der også hvedemel i for ikke at boghveden tager over.

3 dl Hvedemel

1 dl Boghvedemel

2 æg

1 tsk. salt

4 tsk. tørgær

2 dl sødmælk

2 dl cremefraiche 18%

Smør eller olie til bagning

De to slags mel blandes (sigt evt. hvedemelet). Bland salt og gær i melet.

Lun mælken (fingervarmt)

Del æggene i hvide og blomme.

Rør blommen i mælken sammen med cremefraichen.

Pisk denne blanding i melet. Det skal have en tyktflydende konsistens – kom evt mere mælk eller mel i hvis nødvendigt.

Sæt på køl 1 time.

Pisk hviderne og vend dem forsigtigt i den køleskabskolde dej.

Sæt på køl 1 time

Nu er dejen klar og kan bages.

Det var ikke svært og tog ikke ret lang tid.

Smag og behag gør at du selv kan vælge mellem smør eller olie. Jeg bruger olie eller klaret smør.

Alm. smør har det med at branke inden du har stegt portion 2. Men smør giver bedre smag og olien giver lidt bedre skorpe.

Klaret smør : varm smør stille og roligt op til den skiler vand og mælkeproteiner fra. Fedtet(den klarede smør) vil som alt andet fedtstof lægge sig oven på vandet. Hæld forsigtigt fedtstoffet fra og smid resten ud.


Bage blinis :

Bages som alm. pandekager.

Du kan hvis du som jeg er en udstyrs freak, bruge en af de blinis pander du har :-)

De findes med store huller og små huler

Eller som mange andre bare bruge den almindelige stegepande og med en spiseske lægge nogle små portioner dej – ex. 4 af gangen på en pande.

Men en støbejernspande er altid at foretrække til pandekager i min optik. Den fordeler varmen godt og holder en jævn temperatur.

Hov skal der ikke noget oven på.

Jo da og der kan man varierer det i en uendelighed.

Man kan bruge lidt laks, lidt tun, tosketatar, røget mørbrad eller hvad fantasien nu kan bidrage med.

Jeg vil selvfølgelig bruge klassikeren : Stenbiderrogn med cremefraiche, rødløg og dild.

Hvorfor ? Fordi vi skriver marts og det er den første rigtige forårsdag med sol og sæson for stenbiderrogn – derfor :-) Og så fordi det smager himmelsk.

Men er der nu også forskel på de to måder at lave blinis ? Med og uden boghvede ?

Ingen tvivl – slet ikke – boghvede blinis overhaler alm. hvede blinis med mange km/timen. De smagte af noget :-) De var super luftige og friske. Faktisk var jeg overrasket over der var så stor forskel. Men i en snæver vending kan de andre altså også lige gå an. Men når man nu giver mange penge for rogn – så tag dog og brug et par kroner på noget boghvede – det holder længe :-) For grød laver jeg altså ikke

 

….og så prøvede jeg lige en alternativ med lidt af torsken fra i går. Det smagte fint ….men stenbiderrogn slår den nu ikke selvom jeg er glad for torsk.

Print Friendly
This entry was posted in Forretter and tagged , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Blinis med stenbiderrogn – boghvede or not

  1. Thomas says:

    Hej Erland. Påsketid er lig fisketid. Skal lige prøve blinis på boghvede – hvor langt rækker din opskrift – kan se du også mener en “fornuft” blinis er på 7cm i diameter…..

    Har lige skaffet 500 gram stenbidderrogn fra fiskepusheren…..mums.

    Mvh Thomas

    • Erland says:

      Mener jeg lavede 15 stk – men er lang fra sikker. Jeg plejer at lave en ordentlig stak og så fryse dem med bagepapir imellem. Så kan de varmes i ovn eller microbølge ovn.
      Ja jeg skal da også ud at have fat i nogle rogn – sidste år fik jeg ikke fyldt fryseren godt nok op :-)

      /Erland

  2. Pingback: Blinis med stenbiderrogn – boghvede or not | Madbevægelsen -- danske madblogs

  3. Klidmoster says:

    Den gærhævede boghvedeversion er klart at foretrække – og vist også den autentiske. Jeg har selv lige blogget om dem i dag, brugte dog grahamsmel i stedet for hvede og kun den halve mængde tørgær. Lækkert med torsk også :-)

    • Erland says:

      Den prøver jeg at læse på di blog :-) Synes også den var meget bedre og markant mere luftig…