Løgismose VINTER – en kogebog anmeldelse

Løgismose VINTER – 176 sider – pris 250 kr – udgivet 15.oktober på politikens forlag

Løgismose som driver Faldsled Kro og Kong Hans Kælder har udgivet denne bog med vinter retter fra Løgismoses univers .
Løgismose Gods ligger i øvrigt jo på Fyn, kan jeg som fynbo da godt lige indskyde.

Opskrifterne i bogen er skrevet, samlet, genskrevet, omskrevet af kokken Anders Vald og billederne taget af Anders Schønnemann.

På Kong Hans er det den allestedsværende køkkenchef Thomas Rode der styrer gryderne.
Denne bog udkommer kun få dage efter Thomas Rodes Stenalderkost, og det er sjovt at læse i denne bog at man kommer med nogle små “giftige” (men kærlige) hentydninger til Rodes “paleo-tics”.

Hentydningerne går på at man godt kan lave en klassisk brioche uden at dø eller bruge termer som GIFT, men hentyder til at i den kolde tid får humøret lidt pift af Mazarintærte, konfekt, varm chokolade etc.
Det er samme indfalds vinkel jeg har til madlavning, brug dog smør hvor du skal bruge smør, men så lad være med at spise det hver dag.
Men helt at leve som stenaldermand vil måske forlænge livet, det ville ihvertfald føles sådan.
Mit første indtryk af bogen er at den er lækker og overskuelig. Jeg kan godt lide at der ligesom er en gennemgående farve eller farvetone gennem hele bogen.
Man har helt fravalgt hvide tallerkener og bruger meget keramik. Kønt er det at se massiv brug af den rigtig gode keramiker Aage Würtz.

Her et par af de retter jeg har afprøvet – billederne herunder er IKKE fra bogen (pga. ophavsret), men fra mine egne versioner af retterne:

Citrontærte med brændt marengs

Citrontærte med brændt marengs

Oksehaler med knust kartofler

Oksehaler med knust kartofler

Græskar-Risotto med stegte kammuslinger og bagte kastanjer

Nu til opskrifterne i bogen.
Bogen oser af rigtig MAD, man kan næsten ikke undgå at få lyst til at lave de fleste retter. Mange gange er problemet med kogebøger fra store restauranter
at man skal bruge dyre råvare som man kun kan købe i speciel butikker og brugen af maskiner man ikke kan stave til.
I denne bog kan retterne laves i et normalt køkken og med råvare som kan købes i dagligdags butikker. Dog er der selvfølgelig også lige en hummer, brisler og lidt Foie gras, vi er jo ikke ude i en “kødboller på 100 måder” ærinde.

Opskrifterne er lette at gå til, men alligevel samtidig også nok lige nøjagtig så højt niveau at de appelerer til dem der gerne vil lave nogle retter som ligner dem på restauranten.

Jeg afprøvede nogle af retterne og fulgte opskrifterne helt. Det fungerede fint og var let at følge opskriften. Forklaret uden for meget udenoms snak

Dog undrer jeg mig lidt over små ting som f.eks. hvorfor skal jeg bruge pasteuriserede æggehvider i Citrontærte ( side 157), ja det er jo fordi den ikke bliver bagt. Men hvorfor skal jeg så ikke bruge pasteuriserede æg i Gateau Michaud (side 140) hvor 1/3 del af æggemassen ikke bliver bagt.
Men selvfølgelig er det ikke ulovligt selv at tage stilling til om man vil bruge pasteuriserede æg eller ej. Men kun bagatel fejl som findes i alle kogebøger.

Personligt ville jeg gerne have nogle flere fiske retter, men det er jo vinter og det er normalt braisering og simre mad, så det vel ok.

Men alt i alt synes jeg der er en rigtig god bog for de der har forladt grundbøgerne, selvom de også kan være med her.
Man udfordres til at afprøve nye retter og nye råvare. Jeg har f.eks. aldrig selv lavet marv piber (side 57), men vi skal da spise hele dyret, så det skal prøves.

Smart at have en bog til vinter brug, og kan være sikker på at de ingredienser den omhandler også kan fås i vintermånederne.
Så kom gerne med tre mere – altså forår, sommer og efterår. Bare et forslag.

Print Friendly
This entry was posted in Bog forslag. Bookmark the permalink.

9 Responses to Løgismose VINTER – en kogebog anmeldelse

 1. Thø says:

  Det ser ud til at dine ønsker er blevet hørt. (Eller at bogen er en succes…)

  Løgismose SOMMER udkommer til marts :-)

  – Men det ved du vel allerede…

  /Thø

  • Erland says:

   Ok, fint, det vidste jeg ikke, men det glæder mig. Måske kan jeg ikke tage æren 😉 men det kan jeg jo lege. Dog undre det mig at denne allerede kan fås på tilbud nogle steder
   Erland

 2. Gastromad says:

  I går var vi forbi Henne Kirkeby Kro og få Vores Menu. Fantastisk oplevelse.

 3. Pingback: Salat med rodfrugter, kastanjer, peberrod og grillet gedeost | Becauseitmatters

 4. Gastromad says:

  Lyder som et spændende projekt du har haft med, at gøre :-). En god ide med den slags bøger, at de ikke har alt for mange special produkter der afskrækker de fleste.
  /Søren

  • Erland says:

   Sjovt at lave og så spiser man jo godt imens :-)
   Enig i at det er godt at maden kan laves af alle uden man skal eje en masse udstyr

   /Erland