Syltede grønne tomater med vanilje OG syltede perleløg

Syltede grønne tomater med vanilje

Mange husker de grønne tomater med vaniljesmag, som tilbehør til en sammenkogt ret med kartoffelmos.

Hvorfor ikke genopfriske den smag, det er nok noget af det letteste at sylte grønne tomater.

1 kg grønne tomater
3 dl eddike
2,5 dl vand
400 gram sukker
1 stang vanilje

Vask tomaterne og stik dem med en gaffel for at lagen kan trænge ind.
Kog eddike, sukker og vaniljekorn (+ stang) op og kom tomaterne i gryden. Kog i 5 minutter.
Rør i gryden nogle gange så alle tomater bliver kogt.

Tag tomaterne op og læg i rene glas. Skyl med atamon eller med f.eks. vodka for at sikre alle bakterier dræbes.

Kog lagen op og tag af blusset. Fjern vaniljestang.
Kom evt. atamon i. Min erfaring siger at hvis man rengøre glasset godt holder de let 1/2 år uden atamon.

Sæt mørkt og koldt en måneds tid så er de klar til at bringe minder frem, eller lave nogle nye minder for næste generation.

Syltede perleløg

Jeg læste Becauseitmatters indlæg om syltede perleløg og fik lige lyst til at lave nogle selv.

Jeg er meget enig i at dem man køber på glas er nogle kedelige af slagsen og kan slet ikke sammenlignes med hjemmelavede. Her er mit bud.

1/2 kg Perleløg
3 dl æblecidereddike
2 dl lys lager eddike
250 gram rørsukker
1/2 spsk salt
1 spsk sennepskorn
5 peberkorn
4-5 skiver peberrod 
evt. dild eller en dildskærm 

Pil løgene. dette kan gøres på flere måder. Læg dem i blød i koldt vand i min. 30 minutter. Eller kom kogende vand på og pil dem straks. Eller som en kok lærte mig engang, skær lidt af enden (roden) vend dem i olie og vent 20-30 minutter og “smut” dem, lettest ved at bruge køkkenrulle til at holde om løget. Brug den metode du synes fungerer.

Kog eddike med salt, sukker, peberkorn, sennepskorn og peberrod til sukker er smeltet.

Kom løgene i og kog til de kun lige er al dente, altså de skal stadig have lidt bid.

Det tager mellem 10-20 minutter alt efter størrelsen på løgene.

Kom løgene i rene glas evt. skyllet med lidt snaps eller vodka. (eller brug atamon)

Hvis du vil have dild i skal du bare komme de skyllede dildstængler eller dildkroner i glasset.

Hæld lagen over og luk med det samme. Er gode efter ca 2-3 uger og helt frem til næste år.

 

Print Friendly
This entry was posted in Sylte ting and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Syltede grønne tomater med vanilje OG syltede perleløg

  1. Mette says:

    Uhm – skønne syltede sager.
    Og smart trick med olien, det kendte jeg ikke.

    Skal vi give stafetten videre og se, om der er flere, vi kan lokke til at sylte de små løg?

    • Erland says:

      God ide. Dem kan man aldrig få for mange af. Og selvom det er lidt old school med glaserede løg .. uhmmm.

      Måske en trend du har startet 😉