Salturt – pesto og olie

Salturt også kaldet Kveller er en vild plante som vokser i bugter og nær saltvand.
Den har derfor en naturlig saltsmag.
Smagen går perfekt med fisk, men også som pesto til en pastaret, på ovnstegte kartofler eller måske i en risotto.

Den kan plukkes i midsommeren. Men kan ikke holde sig mere end en uges tid på køl.
Men som en pesto kan den holde sig 1-2 uger, eller frys pestoen og du har den friske smag i flere måneder.

Jeg var på en hyggelig salturt tur på Fanø med Søren fra Gastromad.dk og fik plukket en del. Men da holdbarheden kun er en uges tid skal jeg prøve at konserverer resten.

Jeg smagte en pesto som Søren havde lavet, smurt på et stykke brød, de smagte fantastisk.
Så pesto skal der laves.

Salturt pesto:
Rens salturten godt i rindende vand.
Blend den med olie. Brug en neutral smagene olie som f.eks. rapsolie.
Kom pinjekerner (eller mandler) og et fed hvidløg i.
Kom så meget olie i at den stadig har en relativ tyk konsistens.
Til slut røres revet parmesan i.
Hvor meget af hver del skal man smage sig frem til, man kan få mange forskellige smagsudtryk ved at varierer.
Prøv evt. med valnødder eller en Pecorino Romano fåreost..eller en Primadonna….

Hvis du opbevarer pestoen i køleskabet bør du lige toppe den med olie så der ikke kommer luft til den.
Jeg har med held opbevaret pesto i fryseren. Kom den i ramakiner og frys den i portioner.
Bank den ud af ramakinen og kom dem alle i en frysepose. Så kan du tage lige det du skal bruge.

Salturt olie:
En olie med flot grøn farve og ganske let saltet smag.
Blend salturt og hæld 50-60 graders varm rapsolie på. Blend i 10 minutter.
Kom blandingen i en sigte klædt med et viskestykke eller ostelærred og lad olien dryppe af.
Kom olien i isterningposer så kan du altid lige tage en salturtterning når du sklal bruge lidt flot grøn olie til at pynte lidt på en ret.

Dybfrosset salturt:
Frys den løst i en frysepose. den  bliver let blød når den tages op men kan godt spises hel. Hvis du har mulighed for at bruge vakuum er det fint, men pas på ikke at tage så meget luft ud at de knækker.

Man kan eksperimenterer med f.eks. at sylte dem, komme dem i en relish, sukkersylte til en dessert, måske endda i en is ?? …..

Til dybfryseren

Print Friendly
This entry was posted in Teknik og tips and tagged . Bookmark the permalink.

6 Responses to Salturt – pesto og olie

  1. Pingback: Salturt på Fanø | Mad i Danmark

  2. Salturt er skønt! Lyder som en hyggelig tur I har haft jer :)

    Kender du nogle steder her på Fyn, hvor man kan plukke det? Synes ikke rigtigt, at jeg har kunne finde noget endnu.

    • Erland says:

      Nej, kender ikke til steder på Fyn. Men lad os udveksle erfaringer når vi finder noget (også andet) – Jeg er ikke en haj til at gå ud i naturen og finde ting/mad, men vil rigtig gerne gøre det noget mere.
      Fanø er dog fantastisk med både østers og salturt….og Fanø bryghus :-)

      /Erland

    • Ja lad os endelig det!
      Det eneste jeg har fundet her på Fyn er ramsløg og brombær, men det til gengæld to ting, som kan findes overalt.

      Jeg snakkede på et tidspunkt med en kokkeelev, der havde fundet morkler på sydfyn, men det er vist begrænset hvad der er at komme efter.

  3. Gastromad says:

    Rigtig flotte sol billeder af salturt. Og tak for turen :-).

    Ps. god ide med olie i fryseposer.

    Søren