Vakuum pakning


At vakuumpakke fødevare har flere formål. Forlængelse af en fødevares nedbrydnings tid, altså friskere længere. Så undgår man noget af den spild man har, det er med til at betale udgiften til vakuummaskine, samtidig med det i min optik er anstødeligt at smide fødevare ud hvis det kan undgås.
Foruden ovenstående er der en åbenlys fordel ved at man også undgår fugt tab og beholder farve og smag ved vakuumpakning. Desuden beskytter man fødevarerne bedst muligt både når de ligger i køleskab men ikke mindst når det ligger i fryser. En fisk vil f.eks. ikke give smag til spegepølsen og omvendt.

Til sous vide tilberedning er det en nødvendighed at kunne vakuumpakke, og der er masser af andre fordele og muligheder.


Pak også andre ting end fødevare f.eks. ting til din kanotur så bliver de ikke våde. Pak din bamse ind. den du har liggende i den fugtige kælder og som betyder meget for dig.
Hvis man har en vakuummaskine med kammer giver det endnu flere muligheder, da den også kan pakke væske.
Pak f.eks. supperester eller rester af en gryderet. Når den skal bruges kan den komme direkte fra fryser og op i varmt vand. Klip hul på posen og hæld på tallerken. Giver fast food baghjul.
Du kan med en kammervakuummaskine også lyn marinere. Kødet åbner sig og marinaden kan træne ind. Du kan også lave lyn agurkesalat på 30 sekunder, da vakuum gør at det trænger hurtigt ind i agurken. Dette er kun få af de ting en vakuummaskine åbner af muligheder.
Her er nogle få tricks som kan være gavnligt:
Almindelige vakuummaskiner uden kammer:
Hvis man skal lave en marinade med en almindelig vakuumpakker vil den suge væsken ind i maskinen og ødelægge den. Frys marinaden i en isterningpose først og læg et par marinade isterninger ind i vakuumposen.
Hvis du er gået tør for originale vakuumposer kan du prøve at lave en lille fold hvor maskinen kan suge luften ind. Svejsningen skal nok lukke folden.
Vakuummaskiner med kammer:

Hvis du skal pakke kød kan det være en fordel at have en maskine der ikke stopper ved 99,9% vakuum men en der kan stilles til f.eks. at fortsætte f.eks. 10 sekunder så man rigtig kan få trukket luften ud af kødet.
Se hvordan du bruger vakuumposeruller og selv laver din pose i en vakuummaskine med kammer.

Du kan sagtens pakke større emner end din maskines kammer kan tage – du kan lade den store pose være uden for maskinen og kun slippen kommes ind i maskinen. Den tømmes for luft og svejses normalt. Hvis du har en maskine der brænder overskydende pose af så husk at vende den så den brænder på den rigtige side af svejsningen.

Denne måde kræver at du ikke bruger glatte poser, men med riller så maskinen kan trække luften ud.

Du kan lave en rampe som er nødvendig til at pakke væsker. Rampen laves af en rulle vakuumposer som lægges forrest i kammeret og så lægges en af fyld pladerne oven på. Derved får du en skrå rampe som emnet kan ligge på. Du kan købe en dyr original rampe som tilbehør men behøves ikke.

Du kan vakuumpakke i glas. Sæt glas ind i maskinen med låget løst skruet på – husk at sætte svejsetiden til 0. Efter cyclus er færdigt vil du stå med et glas og et låg der sidder meget fast pga. vakuum i glasset.
Du kan også tage en skål med låg og vakuumpakke det hele. Så kan du transporterer det til moster Karen uden at spilde. Det er også mere hygiejnisk på den måde.
Du kan trække luftbobler ud af væsker til molekylær gastronomi – det tager normalt 1 døgn – her under 1 minut.

Kig evt. På siden foodcare.dk herunder, for andre muligheder inden for vakuumpakning

 

Print Friendly
This entry was posted in Ting og sager, Udstyr. Bookmark the permalink.

13 Responses to Vakuum pakning

 1. elvamann says:

  hej jeg har et spørgsmål som vedrører vakuum lukning af feks senneps glas. hvordan gør man det og kan man købe en maskine selv som kan vakuum-lukke glas til fødevarer?

  • Erland says:

   Hvis man vil lukke glas med vaccum skal du normalt bruge en kammer vakuum maskine – den er ret kostbar, vi snakker minimum 10.000 kr og opaf er der ingen loft :-)
   Jeg har en kammer vakuum maskine men har endnu ikke prøvet at lukke glas.
   Der er dog mulighed for at bruge billigere metode – har ikke prøvet men du kan evt se denne video som giver et indblik i hvordan og hvad du skal bruge :
   http://www.youtube.com/watch?v=E552XSAXEdk

 2. Lars says:

  Hej. Jeg kan se at nogle “små” vakuummaskiner reklamerer med at de har et kammer. Kammeret gør at de ikke bliver ødelagte hvis der kommer lidt væske med ud når luften suges ud. Vil det sige at man godt kan bruge dem når der noget væske i det man vil pakke? Eller er det kun til mindre mængde væsker? Kunne være smart hvis det gjorde at man ikke skal købe en stor vakuummaskine :)

  • Erland says:

   jeg kender ikke de forskellige metoder. Men har set end der har et mellemkammer der optager væsken hvis den suges med op.
   Og så har du ret – den kan bruges til at pakke våde ting.
   det vil være at foretrække frem for at skulle fryse sine marinader før vakuumpakning.
   Men har ikke set dem i brug.
   Husk at der hvor posen skal varmelukkes må der ikke være væske, så holder lukningen ikke.

   En traditionel kammer maskine er ikke billig – og fylder hele køkkenet :-)

   /Erland

  • Lars says:

   Tak for svar. Det er præcis sådan en med mellemkammer jeg mener. Så kan prisen og størrelsen nemlig holdes nede i noget hvor man kan være med :). Det er denne her jeg snublede over: http://www.vaccu.dk/collections/maskiner/products/vakuumpakker-hv500
   /Lars

  • Erland says:

   Jeg har aldrig prøvet den – men kunne måske være sagen. Tror dog ikke dens kammer er beregnet til direkte at pakke vaske som f.eks. supper men mere det overskydende væske det f.eks. er når du pakker kød o.a. men helt klart en langt billigere løsning end en med kammer som koster over 10 gange så meget.

   Kunne være man skulle teste sådan en :-)

   /Erland

 3. Anders says:

  Hej Erland
  Hvor køber du dine vakuumposer henne?
  Tak for en god blog.
  Mvh
  Anders

 4. Thomas says:

  Tillykke med “dyret”. Den er kommet på min ønskeliste – nok lidt nede på siden – men nu får konen en tur til Købehavn her i weekenden – så vil jeg forsøge at forklare hvorfor den “ser” uundværlig ud…..:-) God weekend //Thomas

  • Erland says:

   Tak. Den var lige lidt dyr :-(
   Men Vaccu har en til 11495,- som er kanon. den får ihvertfald god kritik mini Vac fra vac star. den har 10 cm mindre posestørrelse men fylder kun det halve af min.

   Og den koster sikkert ikke mere end konens tur til københavn, en frisør tur og et par støvler :-)
   Og husk at nævne hvor meget du spare ved at kunne vakuumpakke – den er sparet hjem på ……..ca.60 år

   /Erland

 5. Søren says:

  Hej Erland
  Kender du forskellen på de to billigere vacummaskiner de har den ene til 800 og den anden til ca. 1000?
  /Søren

  • Erland says:

   Hej. Nej jeg kender umiddelbart ikke til forskellen. Men du kan evt skrive til Mads på siden så kan han vejlede.

   Jeg har selv en foodsaver som skla i sommerhus efter jeg har fået den stor e kammervakuummaskine.

   Så købte jeg en i Lidel – den skal ……..i skraldespanden :-)

   /Erland

 6. Pingback: Vakuum pakning | Madbevægelsen -- danske madblogs