Smør – Hjemmelavet og nemt

At lave sit eget smør viser total overskud. Jeg synes det er sjovt at lave alt man kan fra bunden. Køb en ko, malk den og lav smør. Jeg er dog startet med at købe fløden :-)

1/2 liter piskefløde, 1/2 dl kærnemælk og lidt salt.

Hæld mælk og fløde sammen og stil ved stuetemperatur 2 døgn. Så har du syrnet fløde som kan bruges i mad og til kager. Det er da nemt. Holder 3-4 dage i køleskab.

Smør : pisk den syrnede fløde – meget – lige til den skiller i to dele : smør og kærnemælk. Du er ikke et sekund i tvivl om hvornår det sker. Er meget tydeligt.

Sigt mælken og drik – smager rigtigt godt. Eller gem til næste portion.

Smørret skal lige klemmes fri for det sidste kærnemælk – gør det i koldt vand. Så smelter det ikke i din hånd. Derefter tilsættes salt efter smag.

Det er så let og tager 10 minutter – og er i min optik 1001 gang bedre end at købe et bæger smørbart “smør”.

Kender man en landmand og kan få fløden – ja så ville jeg aldrig købe mere smør.

Print Friendly
This entry was posted in Mejeri and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Smør – Hjemmelavet og nemt

 1. Som du selv siger, så er det jo temmelig nemt selv at lave sit smør. Det bliver også mit lille mini projekt i sommerens løb. Kun at servere hjemmelavet smør og hjemmelavet græsk youghurt til de utallige grillaftener der må komme 😀 Det kan kun blive godt!

  • Erland says:

   Du bliver jo en rigtig mejerist til sidst  Men det er sjovt at lave sin smør og youghurt.
   Jo mere man kan lave fra bunden jo bedre og jeg mener fra bunden. Jeg ville meget gerne have adgang til frisk mælk lige fra koen – men bor i byen så må nøjes.
   Så i TV at Sidney Lee blev interviewet mens han lavede mad og han sagde : ”Jeg laver jo Lasagne helt fra bunden” Og så stod han med noget Knorr Lasagne. Der er mange definitioner på hvad helt fra bunden er.
   Grill aftner – tror den begynder meget snart. Uhmmmm en nakkesteg langtidsstegt på grill – Pulled Pork – tænderne løber i vand.