Maltodexin

 

Malto fra Texturas er udvundet af maltodexin og indenholder ingen kalorier og er ike ret sødt.

Kan opløses i både varme og kulde. Går i forbindelse med olie og bliver til fast form. Ved blanding med vand opløses det fuldstændigt.

Hvad betyder det så ?

Det betyder at du f.eks. kan blande/piske 1 del olivenolie med 2-3 dele maltodexin og få en fast form. Det hvide pulver der fremkommer, vil når man spiser det, straks omdannes til det oprindelige – her olie – inde i munden.

Den oplevelse af at det ser tørt ud og når man får det i munden smelter det og smagen frigives kan man benytte alt efter ens fantasi.

Eksempler:

Olivenolie + malto = hvid pulver

Persille olie – Malto = grøn pulver

Nutella + Malto = lysebrun pulver

Pres oliven pulveret til en fast masse og udstik med et lille glas og du har en olivenolie oblat.

Sigt det i en fin sigte og du har noget der minder om sne.

….og hvad fantasien bringer

Malto er et produktnavn, der findes andre der også laver maltodexin f.eks. SoSa. Mange har spurgt om man ikke kunne købe mindre end 1 kg – endelig langt om længe har jeg fundet et sted hvor man kan købe mindre :

http://www.creamsupplies.co.uk/maltozoon-maltodextrine-300g/prod_1778.html?category=769

Her blandes Malto med peberrod olie

Print Friendly
This entry was posted in Molekylært kære Watson and tagged . Bookmark the permalink.

40 Responses to Maltodexin

 1. Anders says:

  Udover ting rent fedt selvfølgelig.. 1gr = 9 kcal

 2. Anders says:

  Hvorfor har ingen påpeget den klare fejl i artiklen, ang at maltodextrin ikke indeholder nogen kalorier???? Det er jo 100% kulhydrat og med normal 4 kcal pr gr. kulhydrat findes der stort set ikke noget i denne verden med flere kalorier pr gr? Mvh Anders

  • Erland says:

   Jeg har rettet indlæg og sat billed af varedeklaration.
   Den fejl der var i indlæg var at der stod maltodexin – som alle kalder det – men det man bruger er MALTO som er udvundet af Tapioka og baseret på maltodexin – hvad det så betyder.

   Men der står på deklarationen at MALTO er kaloriefrit.
   Egentlig er det, som du også påpeger, ikke det væsentlige da en MALTO sne hovedsalig består af olie.

   Men indlæg er rettet så det passer med varedeklarationen.

   Se iøvrigt teksten på dette fra special købmanden:
   http://specialkoebmanden.dk/kaffe-te-specialiteter-662/te-kaffe-kolonial-705/textura-produkter-752/texturas-malto-1000-gr-9373.html

  • Anders says:

   Det er jo en vigtig pointe at MALTO er udvundet af maltodextrin, men absolut ikke er det samme produkt, overhovedet…!!!
   Kan se mange herinde køber maltodextrin og hvordan det reagerer kan jeg ikke udtale mig om, men tror man kan sammenligne malto med et sødemiddel, hvor maltodextrin er sukkeret. Mvh Anders

   Ps: Beskrivelsen fra specialkøbmanden er ikke korrekt, da produkterne er blandet sammen i beskrivelsen. Hvilke af de 2 der bliver solgt, ved jeg ikke.. :)

 3. steffensand says:

  Hej Erland – har lige endnu et spørgsmål. Ved godt at maltoen skal I olieholdige vædsker for at blive til pulver og at det opløses i f.eks. vand. Men hvor ligger sådan noget som fløde på den skala? Vil maltoen gå i forbindelse med fedtstoffet i fløden og gøre det til pulver eller bliver det bare opløst deri?

  • Erland says:

   Det går ikke. Fløden indeholder for meget vand så det vil kun optage maltodexinen og blive noget grødagtigt (når du har kommet for 100 kroner malto i fløden)
   Jeg har prøvet med æggeblomme, det var heller ikke helt godt.
   Det bedste er ren olie eller smeltet chokolade.
   Jeg har dog lavet en hvor jeg brugte bacon fedt det gik fint. Men der er al vandet også “brændt” væk
   Du kan dog skyde genveje og bruge maltodexinen direkte uden at blande olie i, har prøvet at blande den med frysetørret hindbærpulver, det går fint men en skarp smag.
   /Erland

  • steffensand says:

   Det var en skam – havde eller lige nogle gode ideer :)

 4. Andreas Egmose says:

  Skriver i forhold til maltodextrin vs maltodexin debatten. Jeg har bestilt noget maltodextrin fra myprotein.com. Jeg synes umiddelbart ikke, at det fungerer som jeg havde forventet – nu har jeg dog ikke, hverken smagt eller arbejdet med det før! Jeg synes, at det er en meget klistret fornemmelse at få ind i munden og hænger nærmest fast i tænderne – det smelter ikke og bliver til en olie igen som det beskrives her i artiklen. Men nu ved jeg selvfølgelig ikke om det er normalt? Eller om der virkelig er forskel på stoffet bag de to navne? Til trods for det, har det dog stort set samme udseende som på billederne.

  /Andreas

  • Erland says:

   Hej Andreas,
   Jeg har før skrevet at jeg ikke aner hvad forskellen mellem maltodexin og maltodextrin er. Jeg bruger Texturas maltodexin som virker.
   det bliver til et fint pulver og smelter efterfølgende i munden.
   Jeg ved ikke hvorfor folk gerne vil lave malto sne men er på jagt efter erstatning for det som er lavet til formålet.
   Jeg ved det er dyrt men så kan man jo lave noget andet :-)
   Man skifter heller ikke andre råvare ud fordi de staves næsten ens :-)
   Men som sagt ved jeg ikke hvad forskellen mellem dextriner og dexiner er, men mon ikke der er en forskel??
   Så når jeg ikke ved det så holder jeg mig til Maltodexin fra Texturas.

   Engang købte jeg noget Lechitin ved Matas – det vra noget granulat som jeg lavede til pulver – virkede ikke, så 100 kr ud i skraldespand.
   Købte noget lechitin fra specialkøbmanden til 30 kr. – det virkede og lærte mig at købe det rigtige første gang.

   /Erland

 5. Hej Erland

  Jeg står og skal lave en kage hvor jeg gerne vil have noget meget floffy “sne” på toppen.
  Kan malto blandes med andet end olie? F.eks vand og limesaft?

  Med venlig hilsen Gitte

  • Erland says:

   Hej Gitte,

   Nej det går ikke. Malto har den egenskab at det kun kan blandes med olie holdige ting og når det kommer i forbindelse med vand forvandles det igen, derfor “smelter” det I munden pga. Fugten i munden

   Erland

 6. Carsten says:

  Bruger ofte Proelite Carbs et neutralt maltodextrin produkt fra Danske gymbutikken.dk til ca. 50,- kg

  http://www.gymbutikken.dk/shop/kulhydrater-8c1.html

  Bare et tip.
  /Carsten

  • Erland says:

   Ok – det lyder (interessant og billigt). Er det også helt fint pulver som man kan blande mde olie så du får den binding der gør det ligner sne/pulver ?

   tror 1 kg Texturas koster 6-700 kr

 7. Ida says:

  Hej

  Jeg har lige et spørgsmål. Jeg har længe overvejet at købe Malto, men synes 1 kg fra texturas var en smule i overkanten. Jeg har så fulgt dit link, hvor du havde fundet et sted hvor man kunne købe 300 g og har nu modtaget dette.

  Jeg under mig dog meget over konsistensen. Som jeg husker det, (da jeg har fået det serveret i en ret), smeltede denne pulver nærmest som flormelis på tungen?

  Denne her er meget mere grynet, og det får slet ikke en lækker blød konsistens? Den smelter nærmest ikke. Hvordan er det du har fra texturas?

  Er det ikke det samme det fra creamesupplies? Eller er det mig der husker helt forkert ang konsistensen af pulveret?

  Håber du kan hjælpe, står med et større middags arrangement på lørsdag, og er ret ærgelig over produktet jeg har købt :)

  /Ida

  • Erland says:

   Hej Ida.
   Det maltodexin jag har er den store 1 kg fra texturas – den sælger de også hos specialkøbmanden – der skriver de at det er udvundet af majs og så har de en 30 grams bøtte hvor der står det er udvundet af Tapioka…? Så måske er det ikke det samme.

   MEN maltodexin skal smelte på tungen – det er hele ideen – altså at du f.eks. tager en lille smule smeltet chokolade, nutella eller olie og så pisker maltodexin ind i dette. Du skal nok bruge 3-4 spsk malto til en tsk nutella.
   MEN VIGTIGT er det at huske at det kun er olieholdige ting der kan sammen med maltodexin. Vand “smelter” det. Det er derfor det smelter i munden.
   vis du vil have en grov maltodexin bruger du det som det er efter piskning. Hvis du vil have fint sne skal det lige gennem finmasket sigte.
   Du kan lave det i forvejen og så lige piske det en gang mere før servering

   håber dette hjalp :-)

   /Erland

  • Ida says:

   Tak for dit hurtige svar :)

   Ja tænkte det nok, så huskede jeg ikke forkert :)
   Det skulle nemlig være hele meningen ja, så det er nok ikke det samme desværre, for dette smelter bestemt ikke på den måde . Øv hvor ærgeligt. – Har ikke lige råd til at invisterer i 1 kg, især ikke nu hvor jeg også har betalt for det andet :)

   Men du skal igen have tak for svar. :)

  • Erland says:

   PS 30 gram hos Special købmanden for noget jeg ikke ved hvor kommer fra. DET ER altså 2000/kg.
   Mens Texturas koster 695 for et kilo – men find et par stykker at dele med så koster det jo kun 21 kr pr. 30 gram af det rigtige :-)

 8. Daniel Thygesen says:

  Hejsa

  Skulle bruge inspiration til jeg får gæster torsdag og bladrede lidt rundt på siden. Finder en kommentar som nævner specialkøbmanden, kigger lidt rundt derinde og ser til min glæde at de både har malto, Lecithin og cremodan og i min iver bestilte jeg straks. Men nu kigger jeg så opskrifter hvor malto indgår og det lader til at der skal bruges ret meget for at få den ønskede effekt… Jeg købte 30g malto – hvor langt kommer jeg med det?

  Mvh
  Daniel

  • Erland says:

   30 g fylder meget. Så det tror jeg er ok.
   Jeg købte et helt kg og troede ikke mine øjne da jeg modtog en stor gulv spand med malto.
   Men brug kun ganske lidt olie eller chokolade eller hvad du skal bruge, brug meget mindre end du tror du skal bruge, ellers får du alt for meget og skal bruge meget malto.

   1/4 tsk olie eller choloklade/nutella ved stuetemperatur. Pisk malto i. brug det som det er eller passer det gennem finmasket sigte for en mere fin “sne”
   /Erland

 9. jean says:

  Hej
  Jeg har hørt nogen sige at Malto bruges meget til kager ?? hvordan og til hvad, jeg kan ikke gennemskue hvordan manopløser det da du bruger olie. Jeg tror de bruger det til at gøre cremer luftige ?
  Håber du kan hjælpe

  • Erland says:

   Hej. Det er nok fordi det er et et kulhydrat som ikke søder og kan bruges til diabetikere. Det bruges også meget i helse-/sportsdrikke.
   Men ikke i den udformning som jeg bruger – det er specielt udviklet til formålet. PS- jeg er ikke expert på områden men prøv at google det..
   /Erland

 10. Søren says:

  Nu har jeg bestilt 1 kg Maltodextrin gennem: http://www.sw-privatsalg.dk/shop/maltodextrin-1750p.html, så kan jeg senere hen fortæller om det virker.

 11. Halvamerikaneren says:

  Består Texturas Malto af ren maltodextrin? Jeg har fundet det som vægttrænings-supplement og der er det betydeligt billigere end hvis man skal købe det som mad-gejl og der er jo ingen grund til at betale dobbelt så meget fordi det kommer i en pænere indpakning

  • Erland says:

   Jeg bliver nød til at svare : måske.
   der er flere der har stillet spørgsmålet og hvergang har jeg bedt om en tilbagemelding hvis det kan bruges – men ingen positiv tilbagemelding endnu . Om det så er fordi ingen har prøver eller om det ikke virkede.

   Men man kan godt finde erstatninger til Texturas – jeg har fundet noget der hedder Thick and easy – som kan erstatte Xatana (tror jeg det hedder) og det koster langt mindre.

   Men svaret på dit spørgsmål er : det aner jeg ikke

   /Erland

 12. Lonnie says:

  Er maltodextrin det samme som Maltodexin? Jeg har ofte haft maltodextrin til billige penge, men anvendt det til mere traditionelle formål, så som træning og kunne derfor ikke forestille mig at det er samme produkt?!

  • Erland says:

   Jeg ved ikke om Maltodexin og Maltodextrin er det samme. Men man kan sammenligne med druesukker. Maltodexin finder man i mange sportsdrikke og færdiglavede retter.

   Jeg ved ikke med andre fabrikater, men Texturas produktet er en meget løs struktur . Et kg fylder en stor 6 liters spand. Dete er denne finhed i pulveret sammen med evnen til at binde olie til sukkeret der gør at olieholdige produkter bliver til pulver og først ved berøring mad vand igen tilbage til grundformen.

   Aner ikke om al det sludder hjælper :-) Men jeg er ikke 100% inde i de små forskelle i kemien

   /Erland

  • Sjønne says:

   Det hedder faktisk maltodextrin, og ikke maltodexin 😉 – og er det samme som det der bliver brugt af folk der træner meget.

  • Søren says:

   Ja det er det samme hvadenten der skrives det ene eller andet eller tredje (Malto, Maltodexin eller Maltodextrin)

  • Erland says:

   Ok, tak. Der har være lidt skriv frem og tilbage om dette emne på nogle af mine indlæg. Rart at få det opklaret.

   /Erland

 13. Rasmus Otte says:

  ang. maltodextrinet… er det ret lige meget hvor fint granuleret det er… man kan selv hakke det lidt mere op i en kaffebønne kværn… malto fra Texturas er fint granuleret til at gøre det nemmere for os 😀

  • Erland says:

   Ja man kan rører det med et piskeris og få relativ store klumper. Eller presse det gennem en sigte og få helt fint “sne”.
   Og hakke det i en blender er også en måde at gøre det på – det gør de ofte på restauranter, men i de mængder jeg bruger gider jeg ikke vaske blenderen op bagefter :-)
   /Erland

 14. Ege says:

  Hej

  Blev du nogenisnde klogere på om maltodextrinet fra SW virker?
  Det er en del billigere end at købe texturas udgaven.

  • Erland says:

   Ikke endnu – har stadig en stor spand texturas stående – synes ikke det svinder af den. men man bruger det også mest lige når man får det – så falder nyheds interessen. Men altid på jagt efter at kunne spare lidt :-) Texturas er ikek billigt

   /erland

 15. Benny Christensen says:

  hej
  jeg har købt hos Simmonsen og Weel, de har 1 kg til 66,25 + porto
  http://www.sw-privatsalg.dk/shop/maltodextrin-1750p.html

  • Erland says:

   takker for information. Det vil jeg tjekke næstegang jeg køber :-)

   mvh Erland

  • Erland says:

   Hov – glemte at spørge – har det samme effekt som Texturas produktet Malto – altså det er så fint et pulver at det kan blandes med f.eks. olie og blive til en fast form ?
   Det ser umiddelbart ikke så luftigt ud – de 1000 gram jeg har fylder en 5 liters spand.

   Iøvrigt har jeg købt det der er lige under på deres side – Thick and Easy – for længe siden. Har brugt det til at sørge for en given masse ikke “bløder” – ex. hvis jeg har en pure af hvide asparges kan den godt lække noget vand når den serveres – hvis den står lidt før den serveres. Hvis du kommer lidt Thick and Easy i så holder den – om jeg så må sige – på vandet.
   /Erland

 16. Mette Juulsgaard says:

  Hej Erland,

  Hvor køber du maltodexin/eller Texturas Malto?