Hjemmelavet pasta

 

Grunddej:

Pr.person

100 gram hvedemel. Evt. halvt hvede og halvt durum
1 æg
Knivspids salt
evt. en 1/4 tsk. Olivenolie

Hvis du bruger durum mel i stedet for hvedemel bliver pastaen for bastant. Jeg bruger kun hvedemel til tagliatelle og spaghetti. Kommer 50% durum i til lasagne og ravioli.

2 forskellige måder:

Den manuelle:

Lille vulkan - her 200 gram mel og 2 æg

Det tager ca. 10 minutter da der skal æltes godt.

Lav en lille vulkan af melet og kom æg i midten sammen med salt og olivenolie.

Pisk æg med en gaffel og pisk stille og roligt melet i. Ælt godt til sidst.

Hvis du laver farvet pasta skal farven i æggene.

Den maskinelle:

Dette er perfekt - samle dejen på bordet

2 minutter + 8 minutters opvask :-)

Kom mel i en foodprocessor og kom æg, salt, olie i og tænd. Når dejen er blevet til noget der ligner krummer er den ok. Hvis den er for sej/våd kommer man lidt mere mel i og omvende hvis den er for tør kommer man lidt vand eller olie i.

Samle pastaen på et meldrysset bord.

Begge deje skal pakkes i køkkenfilm og hvile ca.30 minutter på køkkenbord eller i køleskab. Kan sagtens ligge længere. Har haft en dej liggende natten over.

 

Udrulning:

Den manuelle:

Rul ud med kagerulle til den er så tynd du vil have den.

Drys med mel og rul den sammen. Denne roulade skæres nu i den bredde du skal bruge.

Skil de små ruller på meldrysset bord. Drys mel oven på. De er nu klar til at blive kogt eller lad dem tørre lidt først.

Den maskinelle:

Der findes mange maskiner. Den mest almindelige er den mad håndtag og ruller som du kan ændre afstanden på.

Start med største åbning, Rul dejen gennem. Kom lidt mel på og fold den en gang. Rul igennem igen og fold og …4-5 gange. Derefter mindsker du afstanden mellem rullerne og pastaen bliver tyndere og længere.

Når den er tynd nok har du lasagne plader. Ellers har maskinen sikkert en tagliatelle indsats.

Pastaen skal kun koge i saltet vand ca. 2 minutter.

Hvis du tørre pastaen kan den sagtens fryses.

Blæk i den våde del

Farvet pasta:

I æggemassen kan man godt komme forskellige ting i som giver pastaen farve.

Sort pasta : Blæksprutte blæk

Rød pasta : kogt rødbede som mases gennem en sigte

Grøn pasta : Spinat – du kan mase den mellem dine fingre og bruge saften, jeg hakker det meget fint og bruger det hele.

Gul pasta : brug kun æggeblommerne og safran. Du kan snyde og bruge gurkemeje

Prøv selv andre varianter.

Print Friendly
This entry was posted in Teknik og tips and tagged . Bookmark the permalink.

4 Responses to Hjemmelavet pasta

  1. Vibeke says:

    Hej – Jeg forsøgte for første gang at lave Ravioli med spinat og Ricotta – syntes dog at de blev halvhårde/gummiagtige, selvom jeg kogte sidste portion i 10 min. Dejen var æltet glat og smidig og klistrede let til kagerullen, da jeg rullede dem ud. Kan det være det ikke har været tyndt nok rullet – eller fordi 1/2 af dejen var durum? Mvh. Vibeke

    • Erland says:

      Den skal rulles ret tyndt ud – og 10 minutter lyder af meget – frisk pasta skal kun koge ganske få minutter.
      Når du koger den er den færdig så snart den flyder op til overfladen – normalt efter 1-2 minutter

      Jeg har lavet ravioli af ganske almindelig hvedemel det går fint – så det er nok mest tykkelsen og kogningen der er gået lidt galt

      /Erland

  2. Pingback: Spaghetti med smør og trøffel – så enkelt og dog så FANTASTISK | Becauseitmatters

  3. Pingback: Hjemmelavet pasta | Madbevægelsen -- danske madblogs