TOSSET fedtafgift – Fedtfattig Rullepølse – lavet på nakkefilet

Statement – kan springes over :-) :

Politikere er i min optik noget ensporede, de kan kun finde ud af at sætte afgift op. Men om det virker er ikke så vigtigt, bare det giver penge i kassen på den korte bane.

For hvis de vil folkesundheden så meget som de siger, kunne de i stedet for fedtafgiften eller i det mindste sammen med, indfører differentieret moms på fødevare. Så i stedet for en hjernedød afgift på fedt, så sænk moms på sunde fødevare.

Så bare i provokation vil jeg her plædere for en fed fattig afgiftslet rullepølse. Men jeg spiser den på et brød med TANDSMØR – det dejlige danske ord skal ikke forsvinde i mit vokabularium :-)

Egentlig opskrift:

Har før haft et indlæg om rullepølse. Men der var den lavet på et slag og var lidt fed. Her vil jeg lave den på en nakkefilet. Både smag og fedtindhold virker noget mere nutidig end et fedt svineslag.

Jeg laver den på den gammeldags måde uden en masse sjove ingredienser eller urter. Bare peber og kød. Ja og lidt løg og allehånde.

Lav dem når nakkefilet er på tilbud og frys den færdige pølse. Den kan sagtens holde sig 3 måneder i fryser da den ikke er så fed.

Det er i øvrigt en fejl at tro en rullepølse skal rulles – den skal lægges. Når du skære en nakkefilet op skal den egentlig samles på samme måde som du ”åbner” den.

Nakkefilet

Skåret èn gang

...og èn gang mere

Start med at skære synligt fedt af fileten.

Skær så ind ca. 1/3 fra bunden og næsten igennem (stop 3 cm før).

Skær så ind i den resterende del således du har ”åbnet” fileten og der ligger en rektangel – se billederne herover.

Skær evt. fileten til så den passer i din rullepølsepresse hvid du bruger sådan en. Husk den trækker sig lidt sammen når vi salter den.

SALTNING – lagersaltning:

160 gram salt pr liter.

Kom lidt salt ind i rullepølsen og læg den sammen og kom den i saltlagen i 24 timer.

Du kan erstatte 1/3 del af saltet med nitritsalt. Det ændrer ikke noget på smagen men giver bedre holdbarhed og bevare den røde kødfarve.

Men det er en temperaments sag. Nogle vil sige at de netop laver det selv for at undgå tilsætningsstoffer. Men andre vil sige, at med 1/3 del er man på den gode side af hvad man normalt ville få fra en købt pølse. Du bestemmer. Jeg bruger 1/3 del for holdbarhedens skyld.

RULLEPØLSE KRYDDERING:

Husk ca 1/3 fri da det skal lægges oven på - så ville man få dobbelt krydderi

Krydder mix: 1 del allehånde og 4 dele peber
4 spsk. revet løg
6 blade Husblas
Snor

Første 3. del af kødet holdes fri. Det skal jo foldes ind over næste 3.del og ville derfor få dobbelt krydderi.

Fordel ca. 1 spsk. af krydder mix over kødet.

Fordel løg over og læg husblas oven på.

Husblas er for at få pølsen til at hænge sammen når du skal skære den. Du behøver ikke udbløde husblas først. Jeg bruger gelatinepulver men resultatet er det samme.

 Læg den nu sammen så den ender op med at være som før du skar den ud.

Bind en snor på langs med pølsen og derefter rundt om pølsen med ca. en tommelfingers bredde.

Mellem 85 og 90 grader er perfekt.

KOGNING:

Du kan nu koge den i 1 time og 15 minutter i en gryde.

Du kan også gøre lidt mere ud af det og koge den i 90 graders varmt vand i 1 time og 30 minutter.

Så får du en saftigere pølse og mindre svind.

Jeg bruger en opstilling som på billedet, men kan sagtens gøres på et komfur.

Lad den afkøle i vandet 30 minutter før du presser den.

PRESNING:

Jeg presser den i forme. Den ene giver en helt firkantet pølse (lidt kunstig) Mens den anden holder den ovale form og er min foretrukne.

Uden disse presser kan du bare lægge pølsen i et fad med et spækbræt over og så noget tungt (andet fad med vand).

Skal så stå på køl til næste dag hvor den er klar til at blive spist eller nedfrosset.

Lav mange da den smager så godt at mange liiiiige skal have et stykke frossen rullepølse med hjem tak

Print Friendly
This entry was posted in Charcuterie and tagged . Bookmark the permalink.

4 Responses to TOSSET fedtafgift – Fedtfattig Rullepølse – lavet på nakkefilet

  1. Tak for opskriften – nu er min første (nogensinde) hjemmelavede rullepølse netop sat over på 90* :-)

    • Erland says:

      PAS PÅ – det er vanedannende :-)
      Håber det bliver en god rullepølse her til julen.
      Husk når du laver næste gang, så er der alle dem der smager den som gerne lige vil have et stykke :-)

      /Erland

  2. Smukt!!

    Angående fedtafgift, så er jeg jo i branchen og jeg må sige den er tosset.

    F.eks. så stiger prisen på en ½ øko gris 0,76 kr. / kg.
    Øko Svinemørbrad og lever stiger 1,04 kr. / kg.
    Alle ved a mørbrad og lever holder deres mættet fedt indhold under 2,3 gr.

    Men hvis man indkøber Øko mørbrad og lever i detail pak, altså hvor slagteriet har lagt det i bakke og mærket det, så er afgiften 0,- / kg.

    Det sgu da helt i hegnet!!!

    For det andet risikere vi at miste gode danske special produkter på det danske marked, da afgiften ikke rammer eksporten.
    Bornholms Andels mejeri har fjernet 20-25 produkter af deres bl.a. gourmet oste, da de sælger største delen til eksport har de ikke råd til at bruge penge og tid på at arbejde med fedt afgiften. Arla har også proklameret at de ikke har besluttet sig endnu, men at de i hvert fald regner med at tabe 125 mill. på tabt omsætning.

    For det tredje har danske forskere gennemgået de 30 største Forsknings resultater på verdensplan vedr. skaden af mættet fedt………..
    RESULTATET!!!
    Ingen af dem kan sige med sikkerhed at mættet fedt er usundt i sig selv…….
    MEN man mener tilgengæld at danskerne nu kan blive usundere, da man ved og kan bevise at stivelse er en direkte årsag til hjertekar sygedomme.
    Så hvis danskerne nu begynder at spise mere stivelse i form af kartofler, ris o.lign. vil vores regning til sygehusene stige MARKANT!!!

    Tror nok der er nogle politikere som har sovet i timen!!

    /Jesper

    • Erland says:

      Total enig !
      Jeg skal nok købe hvad jeg plejer og derved spytte mere i statskassen.
      Men er meget mere bange for den udvikling som Danmark har været mange år om at opbygge nu med et eneste fejlplaceret hug, gåd helt i stykker.
      Som du skriver er der mange produkter som lige nøjagtig kunne løbe rundt som nu mister den sidste levemulighed.

      Håber man finder ud af at denne form for beskatning er helt i hegnet. Lav en skat på Fjernsyn isatdet – det er vel dem der får folk til at sidde stille og kigge på genudsendelser og blive dvaske og halvtykke :-)

      Det er ikke en gourmetost fra Bornholm der skal bære skylden……..

      /Erland