Yoghurt sphere – so easy

1 liter vand fra flaske blandes godt med 5 g. algin.

I en skål hældes yoghurt og med en rund ske(f.eks. kaffeske eller måleske eller..) tages yoghurt op og vendes forsigtigt men hurtigt i overfladen af algin badet.

Der dannes straks en lille bold som skal blive i badet 30 sek – 1 minut hvor efter man flytter det til rense bad af ren flaskevand.

Så er det klar til brug.

Forklaringen på hvorfor man kan lave dette uden brug af andet end yoghurt og algin er :

Normalt bruger man algin i en væske og vender det i calcium bad. Men her laver vi en omvendt sphere med algin i badet og calcium er allerede i yoghurten.

Print Friendly
This entry was posted in Molekylært kære Watson, Teknik og tips. Bookmark the permalink.

8 Responses to Yoghurt sphere – so easy

  1. Klaus Frandsen says:

    Hej Erland

    Går med lidt tanker om at lave en rygeost-sphere af rygeost rørt op med yoghurt. Er usikker på calciumindholdet i rygeosten, så tænkte at du måske kunne hjælpe mig lidt!?Tror du, at yoghurtens (og evt. rygeostens) calciumindhold vil være nok til, at jeg kan komme blandingen direkte i et alginbad, eller om der skal tilføres ekstra calcium til blandingen og evt. hvor meget?

    Min tanke med spheren er, at sætte det sammen med en krydret chorizo (der vendes på panden) som jeg har taget med hjem fra spanien og Vesterhavsost eller anden ost der indeholder saltkrystaller.

    Vh
    Klaus

    Og så må jeg jo også lige tilføje, at dine indlæg og opskrifter sætter en masse tanker igang :)

    • Erland says:

      Hej

      Jeg har ikke prøvet – men vil gå ud fra at du laver en tynd rygeoste blanding – altså er der sikkert nok youghurt i til at danne en sphere vil jeg tro.
      Prøv – det er let lige at lave et lille alginbad og dryppe lidt af blandingen i :-)
      Held og lykke
      /Erland

  2. Asger Sommer says:

    Hej Erland

    Tror du evt. man kan blande smagsgivere i yoghurten så som gulerods- eller hindbærsaft, eller vil det blive for tyndt? Jeg øjner muligheden for at slippe lettere om desserter 😀

    Vh.
    Asger

    • Erland says:

      Det kan man sagtens. Det går ikke ud over evnen til at lave en Sphere – måske hvis det bliver alt for surt kunne du få problemer – men så smager det heller ikke godt.
      Men normelt bruger man Calcic når man laver en sphere – her er der calcium nok – så lidt gulerodssaft gør ingen forskel.
      Man kan også farve spheren efterfølgende ved at komme frugtfarve/rødbedesaft etc. i slutbadet.

      /Erland

    • Erland says:

      Det kan man sagtens. Det går ikke ud over evnen til at lave en Sphere – måske hvis det bliver alt for surt kunne du få problemer – men så smager det heller ikke godt.
      Men normalt bruger man Calcic når man laver en sphere – her er der calcium nok – så lidt gulerodssaft gør ingen forskel.
      Man kan også farve spheren efterfølgende ved at komme frugtfarve/rødbedesaft etc. i slutbadet.

      /Erland

  3. Gastromanddk says:

    Jeg synes i øvrigt, at du bør ændre bloggens tagline til “Alt andet end grundlæggende mad…” There’s a niche for you;)

    • Erland says:

      Ha ha – du har jo “grundlæggende” ret :-)

      Men mener også at brude “Det periodiske system” i min madlavning også er grundlægende.

      Kan godt se din pointe

      /Erland

      PS – der kommer mere – kan slet ikke lade være – skal du til Na-Cl showcooking 29/5 i Århus ? Lyder som om det er noget for jer – sidst var i vist med via PC ?

  4. Gastromanddk says:

    Go’ lir!

    Kom endelig med mere:)