Pasta værkstedet : Farvet pasta

farvet-pasta-14

Dette indlæg er til pastaelskeren der vil gå lidt dybere end blot at rulle sin egen tagliatelle.

Jeg elsker at lave pasta og gør det ret tit.
Men det bliver så kedeligt bare at lave den gul/hvide version, så jeg bruger ofte farvet pasta.

Jeg bruger dog ikke madlavningsfarve men bruger naturlige ingredienser.

Vi tager det helt fra bunden.
MELET – ja det har også betydning for farven.
Tippo 00 er en helt hvid mel modsat Durum som er ret gul.
Så hvis vi blot taler farve er det bare at vælge.
Men vi kan ikke komme uden om texturen i den færdige pasta.
Jo mere Durum der kommer i jo mere skal man tygge på pastaen, men den holder også formen bedre.

farvet-pasta-12

I en normal dej bruger jeg typisk 2/3 Tippo 00 og 1/3 Durum.
Så grunddej pr.person:
100 gram mel
1 æg
1 tsk olivenolie

Salt eller ikke salt er også et debat emne. Jeg bruger ikke salt i dejen, men salter kogevandet godt

farvet-pasta-3

Farvet pasta.
Der er mange forskellige måder at lave farvet pasta på, jeg viser her de metoder jeg bruger.

f.eks. hvis man skal have en grøn pasta kan man bruge spinat.
Men den kan bruges på forskellige måder.
Den jeg bruger er at dampe spinaten og blende den til en puré og blande i æg før melet
Nogle bruger den smule grønne væske man kan presse ud af spinaten efter dampning – fordelen er at der ikke kommer små prikker/strimler spinat i pastaen
En anden metode er at blende de rå spinat blade i melet – fordelen skule være at den grønne farve bliver mere intens når pastaen koges.

Så man kan se der findes ikke én rigtig metode men mange forskellige.

Her dem jeg bruger mest og tip på hvordan man får en intens farve.

tortellini-4

1. Sort
Den mest brugte metode er at bruge BLÆKSPRUTTE BLÆK (ca. 2 gram pr 100 gram mel)
Men hvis man laver pasta til andet end seafood ønsker men ikke fiskesmag (det er ikke meget) i sin pasta.
Derfor kan man farve med AKTIV KUL som oftest er kokosnøddeskaller der er bearbejdet (under 1/2 tsk pr 100 gram mel) – og NEJ man kan ikke bruge grill kul.
Sort farve kan også opnås med SORTE SESAM som blendes sammen med lidt olie.

aktiv-kul

2. Gul – Orange
Eksempler
Ved at øge andelen af Durum mel vil dejen blive mere gul
Brug æggeblommer i stedet for hele æg

Kom safran opløst i lidt vand i dejen
Kogte mosede gulerødder passeret gennem finmasket sigte
Brug gurkemeje
Gule peberfrugter blendet og passeret gennem finmasket sigte
En lille smule rødbede kogt blendet og passeret gennem finmasket sigte.
Den røde rødbede og den gule æggeblomme giver en meget orange pasta

farvet-pasta-5

3. Rød
Rødbede kogt blendet og passeret gennem finmasket sigte.
Bruges rødbede skal man lave pasta med æggehvider. GUL og Rød = orange (æggeblomme og rødbede)
Hvis man har en juicer kan man bruge den for at få intens rødbede juice

Rød peber – rist dem under grill til de bliver helt sorte. Fjern skind og kerner og blend til en puré
Tomatpuré kan også give en rød pasta eller nærmest en mørk pink

farvet-pasta-8

4. Grøn
Damp spinat og vrid overskydende væske fra
Blend det helt fint sammen og mos det gennem finmasket sigte.

Samme metode kan bruges med persille som også giver en dejlig grøn farve

farvet-pasta-7

5. Lilla
Blend et blad rødkål og mos det gennem finmasket sigte.

Prøv også andre ting….grøn te….lilla kartofler ….kakao…

farvet-pasta-4

farvet-pasta-6

farvet-pasta-9

farvet-pasta-10

farvet-pasta-11

Print Friendly
This entry was posted in Teknik og tips and tagged , . Bookmark the permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *