Sort risotto med jomfruhummer og rødbede julienne

jomfruhummer-sort-risotto-1

Denne risotto er lavet med blæksprutteblæk,
den kan sagtens laves uden hvis man synes sort er lidt for voldsomt.

2 personer
2 hele store jomfruhummer
10 jomfruhummerhaler (eller flere hvis de som her er ret små)
1 rødbede
Vinaigrette: 1 tsk eddike, 1 tsk sennep og 1/2-1 dl olivenolie
Karse – kan udelades
1 citron
Risotto:
2 håndfulde risotto ris
1 skalotteløg
1 spsk olivenolie
1 glas rødvin (hvidvin hvis du ikke laver den med blæksprutteblæk)
4 gram blæksprutteblæk
ca. 4 dl fiskefond eller kyllinge fond….eller bare vand
1 god klat smør ca. 30-40 gram

jomfruhummer-sort-risotto-4

Jomfruhummer:
De store jomfruhummere skal have rygskjoldet af mens halen stadig skal blive på hovedet.
Klip op i bund og vrik skjoldet af.
De små/mindre haler skal også ud af skjoldet.
Begge dele drysses med lidt salt/sukker og sættes på køl nogle timer.

De store skal brændes med en gasbrænder eller kort ind under en meget varm grill helt oppe i ovnen.
De skal ikke tilberedes blot have lidt brændt overflade. Dryp med citron før servering.

De små kan man komme direkte i den varme risotto 1/2 minut før den er færdig.
Man kan også lige riste dem 1 minut på en pande og vende dem i risottoen ved servering.

 

Rødbede julienne:
Der findes flere måder at lave dem på.
1. Der findes nogle anordninger som kan købes til ca.100 kr som minder om store blyantspidser
2. Brug et juliennejern
3. Mandolin
4. Tyndskræller (kartoffelskræller) og skær derefter i lange tynde strimler
5. Kniv. Skær meget tynde skiver og skær derefter i lange tynde strimler

Når man så har de tynde strimler kommes de i isvand og sættes på køl nogle timer.
Ved servering vendes de i en vinaigrette som piskes af sennep, eddike og olie.
Her har jeg også kommet lidt karse i samt skal af 1 citron

jomfruhummer-sort-risotto-2

 

Risotto:
Start med at klare et fint hakket skalotteløg i olien.
Tilsæt ris og steg til de bliver klare i kanten.
Kom vin i og steg til risene har optaget al vinen.
Kom nu (varm)fiskefond i lidt efter lidt. Lad risene optage fond og tilsæt mere.
Efter ca. 10 minutter kommes blæksprutteblæk i.
Efter ca 18-20 minutter er risene al dente.
Tag af blusset og rør smør i til risottoen er dejlig cremet.
Smag til med lidt citronsaft.

Anret som på billede

I glasset en sprød extra brut champagne fra Savart “L´Accomplie” 70% pinot noir og 30% chardonnay

savart

Print Friendly
This entry was posted in Hovedretter and tagged . Bookmark the permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *