Hjemmelavet rygeost

 

At lave friskost er det letteste i verden. Undre at man ikke gør det mere end man gør, altså aldrig.

Det vanskelige ved rygeosten er rygningen.

Skåret i 1 cm tern og hældt til dræning

En lille portion rygeost. Så kan man selv gange op hvis man vil lave mere. Jeg skulle ikke bruge så meget.

2 liter sødmælk ( man kan også bruge let-eller skummet mælk)
2,5 dl fløde (kan undværes)
2,5 dl kærnemælk
6-8 dråber osteløbe opløst i e spsk. vand (kan fås på nettet)

Bland mælken og hæld osteløbe i under omrøring.

Stil ved stuetemperatur i 24 timer. Her er det vigtigt at du ikke ryster det for meget da det ellers vil blive grynet.

Tag en kniv og skær på kryds og tværs og gerne på skrå også. Meningen er at massen skal skæres i en masse terninger på ca. 1 cm på hver led.

Hæld nu op i et dørslag som er foret med rent viskestykke.

Lad det dryppe valle af i ca. 6 -12 timer.

Vallen kan bruges til bagning.

Nu har du friskost.

 

Så kommer det vanskelige – mere fordi alle ikke lige har en rygeovn.

Jeg bruger en zink spand jeg har banket bunden ud af. Sæt den med bunden i vejret f.eks. oven på en grill. Fyld den med hø og tænd. Når der er godt ild i det smider man brændenælder ned og kvæler ilden og får kraftig røg. Sæt nu en sigte (eller andet) med friskosten oven på spanden. 1 minut efter har den taget fave. Fortsæt til du får den ønskede effekt.

Hvis du ikke har en zink spand kan man bruge en grill-starter i stedet for.

Eller køb en lille røgovn til 2-300 kr. Får i sportsfisker butikker og sikkert også i Bilka ved fiskeudstyret. Bare pas på osten ikke får for meget varme.

En spand - en plastik sigte - en tallerken

Rygostesalat:

Skal smage lidt af røg

1 del rygeost
1 del creme fraiche (eller den slemme model – 1 dl mayonaise)
1 tsk – eller 2 Sennep
Salt + peber
Kom radiser i og pynt med purløg
Print Friendly
This entry was posted in Mejeri and tagged . Bookmark the permalink.

2 Responses to Hjemmelavet rygeost

  1. kent mikkelsen says:

    jeg vil godt spørge hvor kan man opdrive osteløbe , har spurgt i mange forretninger men uden held.