Chilisaltet fisk med variation af gulerod og aske

 

Helt frisk torsk kun med gulerod i forskellig udgave. Smags giver er her kun gulerod men vil lige have lidt kant på ellers vil de blive en anelse for tamt. Så ganske lidt chili.

Vil have lidt brændt porre til at give en kontrast til den orange gulerod.

Lidt gulerodssne bare fordi det ser godt ud.

4 personer
4 små torskefilet med skind – du kan bruge anden hvid fisk
Salt, sukker, chili
2 bundter friske gulerødder med top
Porretoppe
Maizena
Æbleeddike

Torsken

Sukke/salter torsken. Traditionelt 1 del salt og en del sukker, men jeg kommer lidt chili på også. Men ikke så meget at det totalt overskygger torsken og guleroden. Filmes og sættes på køl minimum 2 timer.

Torsken sættes i oven med skindsiden opad ved 150 grader i ca. 10-15 minutter. Stik en kødnål ind i torsken et par sekunder og tag den hurtigt ud og op til læben, hvis den er lun er torsken færdig.

Porre

Det grønne af porren vaskes og lægges enkeltvis på en silikone måtte. I ovn ved 150 grader til de er sorte – ca. 2 timer.

Porretoppe i ovn

Efter ca 2 timer

Blendes til fint støv.

Blend og sigt

Gulerod variation:

Små gulerods kugler. Med et parisiennejern laves små kugler som blancheres i vand med lidt salt og sukker.

Gulerods chips – skær et par gulerødder meget fint. Lettest med en mandolin. Læg i koldt vand og på køl nogle timer.

Gulerods sauce. Kør nogle gulerødder i en saftpresser. 50 gram sukker og 4 spsk. Æbleeddike koges til en sirup og gulerodssaften hældes ved. Koges lidt ned og jævnes med maizena. Smag evt. til med mere sukker eller citron.

Gulerods sne – tag 1 spsk. af saften og bland 1 spsk. god smagløs olie i. Bland nu med 5 spsk. Maltodexin og pisk til du får ønsket effekt.

Anret :

Del torsken i store flager og læg i en lille bunke og kom saucen ved.

Tør gulerods chips og drys porreasken på lidt af dem, kom dem på tallerken.

Drys kuglerne på. Drys lidt akse rundt om. Drys gulerods sneen på.

Meningen er at torsken er lun, saucen er varm og alt andet er koldt. Det gør retten lidt anderledes at spise. Med vilje er der ikke kommet noget grønt på som f.eks. dild. Den skal stå i orange og hvid plus asken.

Ekstra overraskelse kommer ved at man også får chilismagen gennem al den søde gulerod. Saucen er også en anelse sur/sød.

Print Friendly
This entry was posted in Forretter, Molekylært kære Watson and tagged , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Chilisaltet fisk med variation af gulerod og aske

  1. Hold nu op, det tiltaler mig i den grad – er straks røget på “to-do” listen =)

    De bedste hilsner

    Faster Philip

    • Erland says:

      Øjet er med til at gøre nogle retter gode :-) Men smagte nu også godt…..

  2. michael says:

    hvornår får vi en lækker opskrift på pasta og røde pølser? :-)

    • Erland says:

      :-) Det skal nok komme. Imens kan du rulle en rød i lidt aske :-)

      Vi ses søndag :-)

      /Far

  3. Irene says:

    Jamen hvor har du ret, lige netop det er svært…og så kommer det nemt til at ligne “husmands kost” (Det er der nu heller intet galt med)

    • Erland says:

      Nej husmandskost er det vi får at spise mellem de retter jeg viser her på siden. Jeg spiser også røde pølser og pasta :-)

  4. Irene says:

    Meget flot anrettet, endnu engang ser det helt fantastisk ud :-)
    Irene

    • Erland says:

      Tak. Jeg forsøgte at holde lidt igen med denne ret :-) Men det er svært – “less is more” siger man. Men Less – er svært

      /Erland

  5. Pingback: Chilisaltet fisk med variation af gulerod og aske | Madbevægelsen -- danske madblogs

  6. Mette says:

    Helt enig. Vi spiser også med øjnene!!!

    Og kant er nødvendigt til gulerødderne, som kan være lidt for søde og fade i det, hvis der ikke kommer et modspil.

    Så meget meget velkomponeret efter min smag (jeg kan godt lide den brændte aske)
    :-) En skam at man ikke kan smage og dufte over nettet 😉

  7. Mette says:

    Hej Erland,

    Fantastisk smuk ret!

    Hvordan smagte det? Var du tilfreds med resultatet?

    Mange hilsner, Mette

    • Erland says:

      Hej Mette,

      Mange tak !

      Det smagte helt som jeg forventede. Det er altså ikke altdi det gør det :-)
      Jeg var meget spændt på gulerodssaucen – første gang jeg har brugt jucimaskinen for at få saften til en sauce.
      Men asken har en speciel smag som nogle synes er lidt for meget. Den smaget som den er – altså brændt. Jeg mener den giver godt modspil til den søde gulerod – men en smags sag – og så har jeg det med at udseende af maden også er vigtig men uden det går ud over smagen som stadig er vigtigst

      mvh
      Erland