Langtidsstegt lammekølle med bulgur, spinat og syltet glaskål

langtids tilberedt lam 2

Denne ret er let at lave men skal stå lang tid i ovnen. Smagen er dog værd at vente på

En lammekølle kan skæres ud i forskellige stykker eller steges hel.
F.eks. Ydre-og inderlår og klump
Jeg bruger her klump da vi kun er to til at spise er det lige i overkanten at lave en hel kølle.
Men opskriften er den samme med en hel lammekølle.
Hvis du laver meget kan det selvfølgelig også fryses ned.

 

langtids tilberedt lam 4

2 personer
Lammekølle eller mindre udskæringer
5 fed hvidløg
2 kviste rosmarin
1 løg skåret i kvarte
4 gulerødder skåret i mindre stykker
½ flaske rødvin

Tilbehør:
Bulgur
Finthakket Persille, soltørrede tomater og citronskal
1 glaskål
Glaskål lage: 1 dl vand, 1 dl eddike 100 gram sukker
200 gram spinat
1 fed hvidløg
Friskrevet muskatnød
Smør
Sovs:
1 spsk honning
1 spsk balsamico
1 dl portvin
1 spsk smør
Kogelagen fra lammet

langtids tilberedt lam 1

Lammekødet:
Skær hvidløgsfed på langs i ca. 4 stk pr. fed
Prik nogle lommer i kødet og prop hvidløgs splinterne i
Læg rosmarin over og bind dem fast eller sæt dem fast med kødnål.
Læg kødet i en gryde eller fad med låg der kan tåle at komme i ovnen.
Kom løg, gulerødder og rødvin i og sæt i ovnen ved 100 grader i ca. 7-8 timer
Kernetemperatur på kødet skal ende op i 84-86 grader hvor det er så mørt det kan skilles af med en gaffel.
Hvis man hellere vil have et stykke man kan skære stykker af skal kernetemperaturen kun være ca. 75 grader

Når kødet er færdigt sigtes kogelagen fra til sovs.

Bulgur med citron

Bulgur:
1 dl bulgur og 1½ dl vand koges ca. 7 minutter sammen med ½ citron
Hak persille, citronskal og soltørrede tomater meget fint og bland i bulguren

Glaskål

Syltede glaskål:
Laves helst dagen før.
Skræl glaskål og skær den i meget tynde skiver på f.eks. mandolin.
Kog syltelagen op og kom over de tynde skiver glaskål og sæt på køl.

Sovs:
Kog væsken fra lammet ned til ca. 2 dl
Kom honning i en gryde og når det begynder at tage farve og boble op kommes balsamico og portvin i.
Når sovsen er ved at blive som en sirup kommes den nedkogte lamme fond i.
Kog lidt ind og monter med smør (dvs. kom koldt smør i under omrøring – må ikke koge)
Kom nu relativt findelt lammekød i og varm forsigtigt op.

Hvis du har lavet lammet til 75 grader serverer du lammet og sovsen hver for sig

 

Spinat:
Skyl i flere hold vand og kog/damp det med det vand der hænger ved.
Når det er faldet sammen efter ca. 2 minutter knuges overskydende vand fra.
Varm op ved servering med lidt smør, 1 fintsnittet hvidløg og friskrevet muskatnød

langtids tilberedt lam 3

Anret:
Tag tre stykker syltet glaskål og læg det lagvis med spinat.
Kom Bulgur på og derefter en skefuld lam/sovs

I glasset en meget ung Châteauneuf du Pape fra det lille kultdomæne La Barroche, denne er deres “Signature” fra 2013 – vil blive fantastisk hvis den fik 2-5 år mere i flasken.
Det betyder den lige skal vende i en karaffel for at åbne sig. Første smag viser en del tanniner,
men så snart der sættes mad til mærker man det er et godt valg til denne lammeret.

La Barroche

Print Friendly
This entry was posted in Hovedretter and tagged . Bookmark the permalink.

3 Responses to Langtidsstegt lammekølle med bulgur, spinat og syltet glaskål

  1. cyclonebill says:

    Ah – selvfølgelig! Tak for hurtigt svar! Lammet er i ovnen nu :-)

  2. cyclonebill says:

    Lige et hurtigt spørgsmål – skal der slet ikke noget salt i gryden med kød, grønt og vin?

    • Erland says:

      Hej. Ja det kan man gøre. Men jeg gør det ikke af den grund at man skal koge lagen ned til de ca. 2 dl og slatet vil så koncentrerer sig. Det er langt mere sikkert at smage til efter man har kogt ind (men det har jeg dog ikke skrevet – tror jeg ubevidst tænker at det gør man) :-) Erland

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *