Risotto med svampe og parmesan

Risotto med svampe 1

Jeg vil anmelde bogen “KØDFRI MANDAG” Forfatter: Nadia Mathiasen.
For at kunne vurderer en koge bog bør man afprøve nogle af opskrifterne. Enkelte opskrifter kommer her på siden.

Anmeldelsen – tryk her

Jeg laver 3 af opskrifterne på fjordrejen.dk og afslutter med selve anmeldelsen.
Dette er no. 3 af 3
“Uge 16: Risotto med svampe og parmesan” og er at finde på side 59 i bogen.

Risotto med svampe 2

4 personer:
500 g rensede svampe (her brugte jeg: Kejserhatte, Shiitake, Hvide Bøgehatte og mark champignon)
1 løg
2 fed hvidløg
Olivenolie til stegning
300 g risottoris
1 l grøntsagsbouillon (hjemmelavet – se neden for)
2,5 dl hvidvin
75 g smør
100 g revet parmesan
Hakket persille
Salt, peber

Risotto med svampe 3

Rengør svampene og hak halvdelen fint og den anden halvdel snittes i mundrette stykker.
Hak løg og hvidløg fint og sautér begge dele i olie et par minutter, uden at de tager
farve.
Tilsæt den hakkede halvdel af svampene og steg med et par minutter.

Kom risene i og steg med ca. 1 minut.
Kom hvidvin i og kog ind til den er fordampet/optaget af risene.
Kom nu lidt bouillon i og kog det ind i risene under omrøring.
Fortsæt med at tilsætte bouillon og rører de næste ca. 15 minutter til risene er cremede men stadig med bid.
Tilsæt 2/3 af smørret, parmesan og persille, smag til med salt/peber.

Steg de resterende svampe i resten af smørret, krydr med salt/peber og kom dem op til risottoen.

Risotto med svampe 4

Server med ekstra parmesan.
Bemærkninger:
Risotto er en af mine livretter og jeg kan sagtens spise den uden kød.
Fin ret som også kan serveres til et stykke kød – siger det bare.

Bouillon

Tip:

I opskriften står der grøntsagsbouillon og det er fint. Men hvis nogle mener at det kunne betyde terning og vand vil jeg godt advarer.
Når man laver risotto koger man hele tiden bouillonen ind og står til sidst med ris der har optaget al smagen.
Hvis man bruger terning/vand står man til sidst med en risotto hvor der er ALT for meget salt, da en terning består af tilsætningsstoffer og MEGET salt.
Hvis man ikke laver sin egen fond så brug vand i stedet og så til sidst smag til med en smule terning/vand.

Så her en opskrift på en nem/hurtig grønsags bouillon:
Grøntsager og vand koges 1 time og sigtes. Nemt ikke?

Jeg brugte:
3 stængler blegselleri
2 gulerødder
1 løg
4 stængler persille
Noget poretoppe jeg havde
7 peberkorn
4 laurbærblade
1,5 liter vand

Grøntsager hakkes i mindre stykker og koges 1 time. Sigt væsken fra og kog evt. lidt ind.
Lav evt. meget og frys det ned, det er fint at bruge hvis du mangler smag i en sovs.

Print Friendly
This entry was posted in Bog forslag, Hovedretter and tagged . Bookmark the permalink.

3 Responses to Risotto med svampe og parmesan

  1. Frank Hansen says:

    Hej igen Erland, tak for det, jeg har fundet dem nu

  2. Frank Hansen says:

    Hej, hvad er det for nogle små lækre kobber fade du bruger til risotto serveringen?

    • Erland Hansen says:

      Hej
      De er fra SCANPAN – jeg købte dem da jeg havde gaskomfur – nu har jeg induktion og der kan de ikke bruges – så jeg bruger dem til servering – men flotte synes jeg også de er. Mener heller ikke de var ret dyre. Købte ved HWL men har lige kigget , det ser ikke ud til de føre dem mere
      Erland