Sauterne med ost, Charcuteri og hjemmelavet pæretærte

Chateau d'Yquem

Sauterne denne søde vin fra Bordeaux serveres ofte herhjemme med en dessert.
Klassisk serveres den med Foie Gras, men den går også fint med blåskimmel ost og andre oste.

Chateau d'Yquem 2 (2)

Her vil jeg vise at man med en sød sauterne sagtens kan serverer et afslappet gæstebord som de fleste vil elske.

Jeg afslutter med en SUPER NEM pæretærte med Roquefort.

Her serverer jeg den absolutte top Sauterne Chateau d`Yquem i en 2004 udgave.
Men mindre kan gøre det.

Denne servering blev som vist her under – og pæretærten til sidst.

ost kød 1

Ost:
Fourme d`AMBERT – Råmælks ost fra Auvergne Frankrig, Blåskimmel.
Morbier – mild,fed råmælks ost med et askelag i midten.
Blå Kornblomst fra Gedsted Mejeri i Himmerland (for Thise) – mild Øko blåskimmelost (lidt Gorgonzola agtig)
Tomme de Savoie – fastost med en flot lys gul farve, mild og syrlig.
Et stort stykke Parmigiano-Reggiano eller parmesan som vi kalder det til hverdag.

Dertil ristede valnødder i sirup og peber (ja peber – det ligner vanilje og så kommer pebersmagen – fantastisk)

Sauterne 1

 

Kød fra Odenses spændende GASTROTEKET
Små pølser fra Savoie Mont Charvin (http://www.mont-charvin-salaisons.com/)
Andelever paté lavet med sauterne (dog nok ikke d`Yquem)
Paté med Karljohan

Kød fra køleskabet:
Bøgerøget skinke

Brød, knækbrød og et par radisser (man skal jo spise grøntsager)

Pæretærte

Til slut en lun Pæretærte med Roquefort og honning:

1 pakke butterdej (eller hjemmelavet)
4 pære
100 gram Roquefort (eller blue cheese)
Honning

Butterdejen rulles ud og skæres i ønsket form.
Jeg serverer her portions størrelser på ca. 9×9 cm, men lav gerne aflange stykker på f.eks. 10×25 cm
Skær en markering på hvert stykke butterdej ca 1 cm fra kanten, skær dybt men ikke hele vejen gennem dejen.
Sæt i ovnen ved 180 grader i ca. 12 minutter til det er puffet op og fået lidt farve.
Tag butterdejen ud og med en ske presses den inderste del sammen så du får en butterdej med en puffet kant og plads i midten til fyld.

Flæk pærerne og fjern kernehus med en teske.
Skær alle pærerne i tynde skiver på langs og fordel dem på butterdejen.
Kom honning over og smuldr osten.
Sæt i ovnen ved 180 grader i ca. 30 minutter til kanterne er mørke, osten smeltet og pæren mør.
Lad køle lidt af og server den lun

Pæretærte 2
Valnødder i sirup:
20 halve valnødder ristes på en tør pande til de begynder at blive mørke.
Kom dem i et glas og kom peber på – ikke meget men sådan 5 omgange på en peberkværn
Fyld nu op med en god sirup, f.eks. ahornsirup.

Pæretærte 3

Print Friendly
This entry was posted in Charcuterie, Forretter, Hovedretter, Vin og spiritus and tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.