Tomahawk med cognac sovs og hjemmelavet pommes frites

Tomahawke 3
Tomahawk er en stor ribeye på ben. Hvis den ikke kan skaffes kan et par store ribeye bruges.

2 personer

1 kg Tomahawk steak
Marinade: 3 spsk. olie, 1 spsk. honning, 1 tsk. røget paprika, 5 kviste timian
1 Hjertesalat
3 store bagekartofler
Olie til friture
Sovs:
1 finthakket Skalotteløg
2 tsk. sukker
2 spsk. tomatpuré
2 dl fløde
3 spsk. cognac (eller whisky)

Tomahawke 1

Kødet:
Tag kødet ud fra køl 1-2 timer før den skal tilberedes.
Gnid den godt ind i marinaden og drys med salt og peber.
Kommes på en meget varm grill til den opnår en kernetemperatur på 52-53 grader.
Lad hvile 5-10 minutter før den skæres ud

Tomahawke 2

Hjertesalat: Skær den på langs og dryp med lidt honning.
Kom dem på grillen med skærefladen ned. Steges til den falder lidt sammen og tager farve.

Tomahawke 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kartofler:
Skær kartoflerne ud i pommes frites størrelse.
Skyl i vand nogle gange.
Kog dem møre i 150 grader varm olie (alternativt kan de koges møre i vand)
Lad dem køle af.
Steg dem før servering i 190 grader varm olie til de er gyldne.
Salt på umiddelbart før servering

 

Sovs:
Steg løget i olie til de er gennemsigtige, de skal ikke tage farve.
Kom sukker på og lad karamelliserer.
Kom tomatpuré på og lad stege med nogle minutter.
Kom cognac på og flamber (sæt ild i dampene)
Kom fløden på – blend med stavblender hvis der ikke ønskes grove stykker løg.
Kog nu ned til passende konsistens.
Smag til med cocnac.

Tomahawke 4

Anret:
Server hele tomahawk steaken og skær ud ved bordet

Tomahawke 6

I glasset:
En dejlig Château Belair 2005, Premier Grand Cru Classé B
Saint-Emilion
Kraftig nok til at hamle op med denne ret men samtidig også en vin der giver mere en bare kraft.
Fin vin også til før/efter maden

Chateau Bélair 2005

Print Friendly
This entry was posted in Hovedretter and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.