Champagne smagning – oktober 2015

caviar

 

Oktober samledes 6 champagne elskere til privat champagnesmagning af 14 champagner.

Nicolai (Falsled kro ), Jacob (Vinens Verden), Jens (Catching Wines ApS), Martin (www.rigeligtsmør.dk), Mads(Madsvin.com) og Erland (www.fjordrejen.dk)
Vi fik nogle sponsorflasker fra Extrabrut.dk og Jersildvin.dk.

Catching Wines kom også med flasker og så havde vi alle flasker med så vi var sikre på ikke at løbe tør..

østers caviar

 

TEMA :Lav Dosage (lav sukker tilsætning)
Smag og behag er forskellig så for mig var det var ikke en konkurrence om hvad for en champagne der var bedst,men en mulighed for at smage forskellige champagner holdt op mod hinanden.
For det ikke skulle blive for rodet havde vi lavet et tema. Lav dosage – vi snakker fra ingen dosage til ca.4 gram/L

For det ikke kun skulle være hårdt arbejde at drikke sig gennem alle de champagner krydrerede vi aftenen med diverse lækkerier. Se et par opskrifter nederst.
Og tjek de to andre blogge ud – www.rigeligtsmør.dk (Martin som også har leveret nogle af billederne) og Madsvin.com

Startede saltede mandler mens vi åbnede 50 østers.
Efter østers fik vi Gougeres som smagte himmelsk – passer altså godt men champagne.
En lille “hemmelig” dåse med laks, popcorn panerede jomfruhummer toppet med Rossini Caviar GOLD – what a treat
Efterfulgt af en anretning med frisee salat med koldpocheret torsk vendt i rapsolie og dild, toppet med citronfløde.
Slutteligt fik vi en stort osteanretning og hjemmelavet brød.

fisk og brød
De unge:
Ja det er ikke dem der denne aften sidder og drikker champagne. Men det er den lille revolution der pt. sker i champagneområdet.
Det er som om at alle dem der har lavet dejlige druer og solgt dem til de store huse er ved at overlade gården til næste generation.
Den næste genration ser så ud til at ville lave de bedste champagner af det bedste druemateriale og gerne med lav dosage eller ingen.
De vil lade druerne tale og er ofte økologiske eller ligefrem biodynamiske.

I min optik giver det en spændende champagne frem for de kønsløse men velproducerede “ens hvert år” champagner fra de store huse.
f.eks. Bollinger Special Cuveé, som er en god NV og ens hver gang, men man spiser jo heller ikke bøf hver dag fordi den smager ligesom i går.

Her får man spændende friske oplevelser der lever.
Problemet er de ikke laver så mange flasker, men det opvejes af pris og smag, når man endelig finder dem.

ost og snacks

De 14 flasker champagne var:

1 CALSAC

1. CALSAC
Etienne Calsac L´échappée Belle – Extra Brut.
95% Chardonnay og 5% Pinot Noir
Etienne råder over 2,8ha vinmarker i 3 byer. Avize og Grauves i Cote des Blancs og Bisseuil i Marne-dalen.
Husets vinstokke har en gennemsnitalder på omkring 30 år, og der rådes kun over Chardonnay-marker.
Personlig note: SUPER billig. Fin til prisen og også god til f.eks. hvid fisk eller østers.
Ikke til noget kraftigere. Ville måske hellere købe en god hvidvin til de 200 kr. men selvfølgelig kan det ikke sammenlignes.
200kr hos www.Extrabrut.dk

2 Legras Extra Brut2. R&L Legras Extra Brut
Grand Cru – Blanc de Blancs(BdB), dosage på 4 g/l.
Champagne R&L Legras er beliggende i Grand Cru-byen Chouilly i Champagnes Côte des Blancs-område.
Her er R&L Legras den absolutte frontløber, med rødder tilbage til 1808.
Det er i dag Julien Barbier der regerer, efter at have arbejdet ved siden af sin far Gerard i mange år.
R&L Legras har altid stået for en knivskarp, ren og frisk stil, takket være sin høje syre og lave dosage,
som regel 4-7 gr./liter afhængig af Cuvée
Legras kaldes for stjernernes champagne da det er den champagne man ofte ser på franske Michelin restauranter.
Personlig note: Mere min smag – BdB med lav dossage. Mere smag end duft. Tør og dejlig kraftig.
Pengene værd som altid med R&L Legras som er meget reelt prissat.
330 kr. hos www.jersildvin.dk

 

3 Geoffroy
3. Geoffroy
Champagne Geoffroy Pureté – Brut Nature, 50% Pinot Meunier, 40% Pinot Noir og 10% Chardonnay.
René Geoffroy er et mindre hus med en årlig produktion på ca. 100.000 flasker pr. år, hvor man virkelig fornemmer familiens engagement.
Huset er beliggende i byen Aÿ, tæt på Épernay i hjertet af Champagne, og med vinmarker af 1. Cru Status,
der alle er eksponeret bedst muligt mod sydøst, hvilket giver ideelt mikroklima samt en perfekt beliggenhed for solens bane.
Rene Geoffroy har da også, på trods af sin lidenhed, opnået endog meget fine anmeldelser høs førende vinskribenter.
Eneste problem er at der kun er afsat meget få flasker til det danske marked.
Personlig note : Dejlig tør champagne til fin pris. Ren saft med bobler på den gode måde.
225kr hos www.Extrabrut.dk

 

4 Philipponnat Royal R´serve ND4. Philipponnat
Royal Réserve ND – Mareuil sur Aÿ.
Champagnehuset Philipponnat blev i 1997 en del af den lille, men kapitalstærke “Boizel Chanoine Champagne Group”
Herefter begyndte kvaliteten at stige og er i dag høj kvalitet og som de siger, de er først lige begyndt.
Personlig note: Dejlig kraftig og frisk Nv champagne.
Helt sikkert en super entry Champagne fra et spændende hus. Hvem har brug for Prestige når man kan få sådanne Nv
349 kr hos www.loegismose.dk

 

5 J M Séléque Solessence

5. J-M Séléque
Solessence 2010 Nrut Nature. 50% Chardonnay, 40% Pinot Meunier og 10 % Pinot noir.
Jean-Marcs første årgang er 2008, den største årgang i det nye årtusinde og nok den største årgang siden 1990!
Samlet set har J-M Sélèque 7.5 ha. Vinmarker. Heraf er 4.5 ha. Chardonnay, en halv ha. Pinot Noir,
og de resterende 2,5 ha. er Pinot Meunier. Vinavlen er hovedsageligt økologisk, og biodynamiske eksperimenter udføres på nogle af vinmarker.
70 procent af produktionen er modnet i rustfrit stål, resten i store trækar og brugte 300 liter barriques.
Fakta: Pierry, Coteaux Sud d’Epernay, RM, 7,5 hektar, 65.000 flasker.
Personlig note: Vil langt foretrække denne frem for Calsac fra samme importør til kun 45 kr smule mere. Tør frugtig og citrusagtig, en rar champagne.
245kr hos www.Extrabrut.dk

 

6 Jacquesson 7386. Jacquesson 738
100% Grand Cru, 61% Chardonnay fra Avize og Oiry, 18% Pinot Noir fra Aÿ og 21% Pinot Meunier fra Dizy og Hautvillers
Jacquesson er et lille hus med stort ry. De bruger kun egne druer. Ligesom de andre minjdre huse bruges kunstgødning og insektgift ikke.
Hele høsten ligger og gære i egetræs fade (her fade nummer 738)
De er som regel meget stringente og super smagsfulde. Kult vine.
2010 som denne primært er, 67% 2010 og 33% 2009 og ældre.
Dette er en af 254.000 flasker så de laver den del.
Personlig note: DEN var jeg meget glad for, Super stringent og frugt fyldig. Super champagne som jeg vil have mere af. Ok den koster noget mere, men….
430 kr hos Eriksorensenvin.dk

 

7 Guillaume Sergent _ Les Pres Dieu7. Guillaume Sergent ”Les Pres Dieu”
Søn af Champagne-familie i Vrigny, der har lavet Champagne siden 1842.
Guillaume har overtaget to små parceller på i alt ca 1,5 ha. fra forældrene.
Deraf laver han én vin på 100% Chardonnay. Der arbejdes med relativt lav dosage tilpasset årgangen – ca. 2,5%.
Guillaume, som har arbejdet en årrække hos Roederer, præsenterer her sin tredie årgang – basis 2013 høst.
100% chardonnay fra to enkeltmarker i Vrigny: Les Pres (skråner imod øst) og Les Vignes Dieu (skråner imod syd).
Vinen lagres i både 228 liters og 500 liters fade. Dosage er lav, boblerne elegante og små, og Champagnen har en mineralsk karakter; nærmest kalket.
Det giver en frisk Champagne med luftige noter af citrus og lyse frugter.
I munden en elegant cremethed, der varer længe med en let saltet og frugtagtig kompleksitet.
Personlig note: Ren spændende spændstig champagne til en pris under 300 kr ! Skilte sig lidt ud på den positive måde.
289 kr hos Jens på mail@catchingwines.dk

8 Clement Perseval BdB
8. Clement Perseval Blanc de Blancs
Helt ung producent fra Chamery i Montagne de Reims.
Clement er som Adrien ovenfor en af de mange nye unge vinmagere, som går yderst ambitiøst til værks, men med meget små mængder.
Clement dyrker sin jord uden herbicider og kun med økologisk gødning. Al hans vin er læskende med en elegant stramhed.
Boblerne i Clements Champagner er yderst fine.
Denne ”Blanc de Blancs” – 100% chardonnay. Kun på druer fra Chamery.
Champagnen er lavet på stokke med en gennemsnitlig alder på 35 år uden dosage.
Champagnen har masser af frisk citrus og en ”kalket” mineralitet – god længde i munden.
Vinen er 50% 2012 og 50% 2011 – 20% af den har fået fad. Degorgering april 2014.
Personlig note: har smagt hans Blanc de Noir og foretrækker denne, super BdB med flot næse og syre balance.
Kunne gå hen og blive min egen ”hus champagne”
299 kr hos Jens på mail@catchingwines.dk

 

9 Philipponnat 15229. Philipponnat 1522
70 Pinot Noir og 30% Chardonnay. Årgang: 2002,
Udelukkende fra “Clos des Goisses” i Mareuil sur Ay. Marken har et
potentiale på 55.000 flasker, men i Philipponnats stræben efter
det sublime overstiger produktionen aldrig 20.000 flasker.
Personlig note: Den var desværre ikke helt i top – den var ødelagt – så glæder mit til at smage den en anden gang, når nu den “lille” NV var så god.
669 kr hos www.loegismose.dk

 

10 Marguet Ambonnay 2009
10. Marquet Ambonnay 2009
84% Chardonnay og 16% Pinot Noir. Dosage 4,8 g/L.
Et hus der søger lidt tilbage til rødderne. Biodynamisk.
Ambonnay er 7,3 hektare.
Pløjer med heste. Følger treeingheden mellem mineral (kalk) – vegitation(druerne) og menneske/dyr.
Bruger f.eks. heller ikke pumper når vinen flyttes i vintønder.
Personlig Note: Fyldig champagne hvor Pinot giver fylden og Chardonay giver en mere subtil eftersmag.
Er lidt i tvivl om denne, vil helt sikkert smage den igen, måske sammen med fisk.
325 kr hos www.esprit-du-vin.com

 

11 Roger Brun La Pelle 200811. Roger Brun
Cuvée des Sires, La Pelle, Grand Cru, 2008, Extra Brut (dosage 3 g/l)
Blanc de Noir. Navnet ”La Pelle” henviser til den af Philippes marker,
som altid modnes først, og i de gode år bruges druerne herfra til at lave denne glimrende,
sjældne og innovative årgangschampagne.Modnet på egetræ.
En spændende champagne fra Roger Brun
Personlig Note: ren pinot – kraftig, måske for meget og fed fad. Men hvad ved jeg, er jo til BdB.
Den lave dosage trækker den lidt på plads. Men fin hvis det ikke altid skal være underfundige BdB
369 kr hos www.vintagechampagne.dk

 

12 Savart La Dame De Coeur12. Savart La Dame De Coeur
Savart ejer 4 ha i Ecuiel, som er beplantet med ca 80 % pinot noir og 20 % chardonnay.
Der sprøjtes og behandles minimalt i markerne. I kælderen sker der ingen filtrering og cuvéerne aftappes ved hjælp af tyngdekraft.
Husets stil er ”ren” Champagne. Savarts vine er enormt efterspurgte, hvorfor han altid har udsolgt.
Så vinene købes, når der er tildeling til importørerne. Derfor kommer de forskellige cuvéer lidt tilfældigt over året.
Den fås ikke pt. Men minder utroligt om : Savart ”L´Accomplie” – 80% pinot noir og 20% chardonnay.
Personlig note: En super velfremstillet champagne. Frugt, Citrus, æble, brød fin mousse…. alt hvad man kan ønske sig.
329 kr hos Jens på mail@catchingwines.dk

 

13 Jacques Selosse Mareuil Sur Ay13. Jacques Selosse Mareuil Sur Ay
Dette er KONGEN – det fås ikke bedre – jo jo han laver også andre champagner. Men de store huses langt dyrere champagner når ikke denne.
Anselme Selosse er en gudsbenådet champagnemager.
Han er udråbt til bedste vinmager i Frankrig på tværs af alle typer vine altså ikke bare champagnes bedste.
Selosse er gået hen og blevet KULT, men ikke uden grund.
Anselme Selosse har fingeren med i hele processen. Den slutter ikke ved ham men fortsætter ved brugeren, som får vejledning om at vente 6 måneder efter propning (disgorment) hvis man er meget nysgerrig men vent gerne 2 år og du vil opleve en mere moden Selosse.
Åben mindst 2 timer før du drikker den eller dekantér den på en karaffel.
Servering under 12 grader celsius – så kommer Anselme personligt og tager flasken fra dig.
De ville være lidt synd at serverer den for kold da den først udfolder sig når den er omkring den anbefalede temperatur.
Aftenens STORE OPLEVELSE !!!
Personlig note: Fås ikke bedre i min optik. Har det i givet fald til gode.
Blanc de Noir som er fremstillet af the Godfather i champagne. Smagen viser det ikke bare er ord.
Har engang hørt en smag defineret som ”flintesten og kalk” ….det MÅ være denne de snakkede om. Men……..prisen…så kun en gang om året og ikke nytår.
2495 kr hos www.finewines.dk

 

14 Legras Hommage14. R&L Legras Hommage
100% Chardonnay dosage 4 gral/L. En hyldest til den nuværende ejer Julien Barbiers nyligt afdøde far Gerard.
En champagne der er fremstillet i få eksemplarer og af druer fra gamle vinstokke som normalt går til deres top cuvée Saint Vincent.
Personlig Note: I min optik en dejlig frisk champagne med masser af syre og ren smag. Den står meget klar og eftersmagen er lang.
Min personlige favorit mht. pris og kvalitet – men at tage den som no 14 og lige efter Selosse er ikke retfærdigt :-)
450 kr. hos www.jersildvin.dk

 

Alt ialt en dejlig aften (søndagen var langt sværere at overleve) dejlige mennesker og super champagnesmagning.
Nedenfor er lige opskrifter på noget af det vi fik.

MADEN:

40-grader-tosrk-2
Koldpocheret torsk

dåse

Dåse med laks-jomfruhummer og caviar:
Rygoste creme rørt med fløde og citron
Røget laks i skiver
Popcorn paneret jomfruhummer – blend popcorn, vend halerne i olie med røget paprika og paner med popcorn, steg i 2 minutter
Dildolie – blend dild med olie og sigt gennem kaffefilter
Rossini Caviar GOLD – åben dåsen og hæld på – det svære her er regningen

Gougeres
Ferdinans “No Bullshit” Gougeres:
Varm 2,5 dl vand/mælk og 80 gram smør i gryde/kasserolle.
Rør 150 g hvedemel i. Lad massen simre i få minutter ved lav varme.
Rør/tryk/mos det undervejs.
Op i røremaskinen med det og pisk det koldere.
I med 4 hele æg; et af gangen når det ikke er så varmt mere.
Pisk hvert æg god i før det næste kommer i.
Kom lidt salt, lidt krydderurter (ex. frisk rosmarin) og ca.150 g fastost i.
Når massen er homogen kommes den i en sprøjteposte uden tyl – en frysepose går også fint.
Dup det ud i klatter og bag.
Ind ved HØJ varme (230 grader) og sænk den så (ca.180grader) ved at at skrue ned og åbne ovnlågen.
Bag til de er brune/gennembagte. Skal have mere tid end man forventer. Ca. 15-20 minutter ?

Print Friendly
This entry was posted in Vin og spiritus and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.