Syltede Rødbeder – old school

 

Der er efterhånden mange måder at sylte rødbeder på, den ene mere eksotisk end den anden.

Men er der noget dejligere end en god gammeldags syltet rødbede uden andre smags givere end eddike, sukker og nellike.

Og så er det så let som at klø sig i nakken, forstår ikke man vil købe de kønsløse søde syltede rødbeder som typisk er i handlen.

Opskriften er på 2 kg rødbeder – så kan man selv opjusterer eller nedjusterer i forhold til den mængde man vil lave.

Kog rødbederne - klargør eddike og sukker

2 kg rødbeder
1 l eddike
400 g sukker
6 nelliker
Evt. Atamon

Skind af - snit snit snit

  1. Vask rødbederne grundigt, men skær ikke noget af endnu.
  2. Kog dem i vand i ca. 1 time. Mindre rødbeder i mindre tid og store tykke rødbeder lidt længere.Stik i dem med en kødnål, de skal være lidt fastere end når du koger kartofler.Jeg skiller små og store rødbeder og koger dem i hver sin gryde.
  3. Køl dem lidt af og gnid skindet af. God ide at bruge gummihandsker ellers har du røde hænder i et par dage.
  4. Skær i nu skiver og læg dem i Atamon skyllede glas. Små rødbeder kommer jeg hele i glas.
  5. Kog eddike, sukker og nelliker op. Tag af blusset og kom Atamon i, og hæld det over rødbederne og sæt låg på.
  6. Vent 14 dage med at bruge dem.

Snit lidt mere - så på glas - og så den varme eddike/sukker på

Hvis du synes kan man også komme st stykke peberrod i hvert glas, men prøv med et enkelt glas så kan du bestemme dig næste gang.

Let ikke? :-)  Men der er nogle bemærkninger til processen. Lagereddike og Atamon er ikke de sundeste produkter at have med at gøre.

Lagereddiken kan skiftes ud med en økologisk eddike, det hjælper lidt.

Men i min verden kommer men ikke så let uden om Atamon.

Man kan skylle glassene med en vodka for at mindske brugen af Atamon. Men i kogelagen kommer jeg lidt Atamon for at sikre mig rødbederne kan holde over et år.

Men vigtigt at indrømme over for sig selv at vi ikke kan opnå samme hygiejne i et privat køkken som i en industriel produktion.

Bedste måde er at lave små portioner med økologisk eddike, vodka skyllede glas og ingen Atamon. Stil det i køleskab og brug det inden for 2-3 måneder.

Print Friendly
This entry was posted in Sylte ting. Bookmark the permalink.

4 Responses to Syltede Rødbeder – old school

  1. Elsebeth says:

    Peberrod og dens farer! I flere år tilsatte jeg købe-peberrod, og det var godt. Så fik jeg selv en stor have med peberrod. Tilsatte som jeg plejede, og rødbederne blev uspiselige, for hjemmedyrkede, helt friske peberrod er væsentligt stærkere end købte. Det samme gælder for hvidløg.

  2. Søren says:

    Ser godt ud Erland.
    Når jeg sylter rødbedere skyller jeg glasset i Atamon, men kommer ikke noget i kogelagen. Jeg har fortsat nogen stående fra sidste år.
    Et andet lille trick er, at bruge en chili i et af glasene.

    • Erland says:

      Ja jeg tror også på at det vigtigste er at være meget omhyggelig med at få glassene helt bakterie fri.
      Jeg kom også chili i sidste års rødbede syltning, men har nok kkommet for meget i – synes nogle af dem blev lidt stærke :-)

      Jeg plejer at komme en tyk skive peberrod i, eller et par fed hvidløg. Men i år skulle det være helt uden ….bortset fra nelliker.

      Jeg undgår også helst Atamon – men kom altså en anelse i denne portion.
      Det er ligesom når jeg laver rullepølse og pølser – ville helst helt undværer nitritsalt. Det er ikke pga. farven men pga. holdbarheden. I min verdene r der baktolohisk forskel på en industripølse og en hjemmelavet – vi kan ikke selv med frysning/skoldning holde et helt bakteriefrit miljø.

      Men erstatter kun 1/3 salt med nitritsalt så ligger under hvad EU har godkendt for økologiske fødevare. Men ville helst undvære. Har prøvet, og så skiveskåret og frosset – så tager man kun det ud man skal bruge – ok men besværligt :-)

      TAK for tips

      /Erland