GÆSTEBUD af Thomas Herman – en afprøvning og boganmeldelse

Herman GÆSTEBUD 1
Jeg vil anmelde bogen “GÆSTEBUD ” Forfatter: Thomas Herman. Foto : Claes Bech-Poulsen
Udgivet på Politikens forlag 15. september 2016 Pris: 350 kr.

Hvordan anmelder man en kogebog? Ja man læser den og skriver sin mening, det bør jo ikke være så svært.
Layout, billeder og tekst kan man jo sagtens vurderer ud fra ens subjektive præferencer.
Men en kogebog kan man i min optik ikke vurderer uden lige at prøve et par af opskrifterne.

Billederne i dette indlæg er IKKE fra bogen pga. ophavsret – billederne er fra min egen afprøvning af retterne.

Så jeg vil gøre det jeg normalt aldrig gør, følge en opskrift helt eller sådan 90-98%

Jeg laver 3 af opskrifterne på denne side og afslutter med selve anmeldelsen.
Jeg vil lave en menu med 2 forretter og en hovedret.

Tryk på Opskrift 1-2-3 og kom til opskriften

Opskrift 1: Kammuslingeceviche, Passionsfrugt og Vanilje

Kammusling passionsfrugt

Kammuslingeceviche, Passionsfrugt og Vanilje

Opskrift 2: Gratineret Jomfruhummer ´Falsled kro´

Gratineret Jomfruhummer ´Falsled kro´

Gratineret Jomfruhummer ´Falsled kro´

Opskrift 3: Kompot af Bagte Jordskokker, Peberbacon og Timian

Kompot af Bagte Jordskokker, Peberbacon og Timian

Kompot af Bagte Jordskokker, Peberbacon og Timian

Herman gør lidt ud af at foreslå vin til maden. Det vil jeg foreslå man bruger, da man så samtidig kan få udvidet sin vin horisont.
Jeg serverer champagne til forretterne, det er altid et hit. Og en rød Bordeaux til hovedretten.

savart

Jeg har Hermans bøger og er specielt glad for “Brændende kærlighed” fra 2007 og “Nimb Herman” fra 2009.
Begge bøger er UTROLIG flotte og Claes Bech-Poulsens billeder er som altid super lækre.

Så jeg var spændt på om “GÆSTEBUD” var i samme stil. Det er den ikke i min optik, og dette ment positivt.
De to nævnte kogebøger var meget ambitiøse og nok for specielle til den almindelige køber af kogebøger.
Jeg ESLKER dem og kigger jævnligt i dem for inspiration.
Denne kogebog er også ambitiøs men har sænket baren lidt men samtidig retter ud over det sædvanlige.

Dog kan Herman ikke lade være med lige at give den en tak op og det er dette der gør denne kogebog lidt ud over det vanlige.
Personligt synes jeg der er en trend hvor nogle kokke snobber nedad og ser ned på det kunstfærdige. Det skal være “ærlig” mad !?
Hvorfor må det ikke se godt ud når det bare samtidig smager…..ja ja så kommer vi en blomst på og stacker maden, man spiser jo også med øjnene.

Herman skriver selv om det i forordet, i hverdagen kan det være en udfordring og ting skal gå stærkt, så ok med spaghetti.
Men når det er weekend og der kommer gæster…..ja det er det denne kogebog drejer sig om.
I den forbindelse mener jeg som Herman at man gerne må gå den ekstra mil, altså jagte gode råvare, bruge tiden på maden og gøre lidt ekstra ud af det.

Formår bogen så at opfylde det Herman skriver i forordet og lever den op til GÆSTEMAD.
Jeg mener at denne bog i den grad lever op til dette og der er retter som f.eks. den jeg lavede “Kompot af Bagte Jordskokker….”
som jeg da også vil bruge uden at der er andre gæster end mig selv.

Bogen giver ud over direkte opskrifter også tips om tilberedning.
F.eks. fra siden KØD – Temperering/Krydring, på panden, hviletid, perfekt stegning, i ovnen, intervalstegning, kernetemperatur.
Bagerst den obligatoriske afdeling med tilberedning af FOND men også en god afdeling med saucer.

Jeg synes personligt at “Brændende kærlighed” og “Nimb Herman” var flottere, men til gengæld er “GÆSTEBUD” mere anvendelig for de fleste.

Ja ja det ville ikke være Hermansk kogebog hvis der ikke f.eks. stod “du skal bruge et krustadejern” eller til en snack “du skal lige bruge en DAMP ovn”
Ja og jeg har selv et krustadejern og dampovn.

Summa summarum – køb bogen, gå på råvare jagt, brug lidt tid i køkkenet og inviter GÆSTER !

Kylling rulle 2

 

Print Friendly

Prøv også disse opskrifter

This entry was posted in Bog forslag and tagged . Bookmark the permalink.